Statul roman, cel mai mare talhar

Zilele trecute m-am trezit cu o somatie de la statul roman. Aparent, daca pana in nu stiu ce data nu imi achit datoriile, voi fi executat silit. Adica va veni un gigel impreuna cu un executor judecatoresc si cu niste jandarmi (ca asa-i la moda acum) sa-mi evalueze lucrurile din casa si sa mi le ia sa le scoata la licitatie pentru ca statul, ala bun si ingaduitor, sa-si recupereze datoriile pe care le am la el. Norocul meu e ca statul, cat de hot/tâlhar/jegos este, nu-mi rupe si picioarele, asa cum ar face un camatar.

Datoria despre care vorbesc se ridica la imensa valoare de 8 (opt) lei. Da, ati citit bine, opt lei. S-a gandit statul roman ca, dupa calculele unor bugetari, mai sunt dator catre el cu opt lei. Si nu-s dator de ieri de azi, sunt dator cu banii aia de ceva vreme (2010 sau 2011, ca nu mai gasesc mizeria aia de hartie). Si, culmea, nu-s dator cu opt lei. De fapt sunt dator cu vreo trei lei, dar s-au adunat penalizari de cinci lei, prin urmare trebuie sa platesc fiscului opt lei. Si, pentru ca n-am platit de cativa ani, sunt pasibil de executare silita.

Stiti care-i problema mea? Nu ma deranjeaza ca trebuie sa platesc statului roman inca 8 lei, chiar nu asta e problema mea. In schimb ma deranjeaza ca trebuie sa dau unui stat condus de hoti si cu angajati incompetenti acei opt lei. Si ma deranjeaza asta pentru ca ABSOLUT TOATE contractele mele stipuleaza urmatorul lucru:

Drepturile banesti cuvenite Cedentului sunt de XXX lei brut. Cesionarul va calcula deducerea de 20% forfetara, va reţine şi va vira impozite prin reţinere la sursă, aplicând o cotă de 10,5 % CAS, 5,5.% sanatate si 16% impozit la remuneraţia brută, astfel că Cedentului i se va achita diferenţa dintre tranşa brută şi impozitul reţinut.

Deci cesionarul, adica ala care m-a contractat, imi retine din bani si plateste statului ce ar trebui sa platesc eu. Si, ca vreti sau nu sa credeti, agentiile platesc statului impozitele, CAS, pensia lui Basescu, a lui Ponta, somajul lui Nastase si ajutoarele sociale pentru tiganii oropsiti. In conditiile in care nu am ABSOLUT NICI UN ALT VENIT, de unde-s cei opt lei datorati statului?

Nu stau in cei opt lei (trei plus cinci penalizari) dar, cum am mai spus, nu-mi place sa dau aiurea nici un ban muncit de mine. Atat timp cat firmele cu care am contract imi retin si platesc jegului de stat sumele datorate, de unde apar aceste datorii? Nu am nici un contract mai mic de 1600 de lei net, asa ca asta ma mira. Daca vreo firma n-ar fi platit darile la stat, clar nu discutam de trei lei. Si, chiar daca ar fi fost asa, conform contractului eu eram linistit. Eu am primit suma neta, impozitul si celelalte dari fiind oprite de firma pentru a fi virate statului. Ca n-a platit firma, asta-i deja problema ei, nu a mea. Conform contractului, firma s-a angajat sa dea statului banii mei. Corect?

Da, stiu, ar trebui sa intreb la finante. Presupun ca acum radeti cu gura pana la urechi doar la auzul “ar trebui sa intreb la finante”. La finante e o clica de incompetenti, o gasca de plimbatori de hartii si cativa sefi. Aia se uita pe hartia cu care vii, ridica din umeri si cam acolo se rezuma tot. Asta dupa cateva ore/zile de plimbari (azi nu e tanti de la camera 2, maine nu e contabilul de la camera cinci, poimaine e inchis ghiseul 7 si vineri seful e plecat in delegatie). Asa ca mai bine dai opt lei si scapi doar cu doua drumuri (ai nevoie de tipizate, de stat la coada, de plimbat pe la ghisee), nu cu zece.

Sa nu mai zic de faptul ca hartia aia care mi-a venit sa ma anunte ca-s dator a costat mai mult de opt lei: salariul gigelului care a descoperit datoria, a celui care a apasat “Print”, tonerul din imprimanta, tusul din stampila, salariul celui care a semnat si stampilat hartia, salariul celui care a impaturit hartia si a pus-o in plic, tariful Postei Romane prin care a venit plicul samd. Clar e mai mult de opt lei toata distractia asta. Plus ca ma costa pe mine mult mai mult de opt lei sa ma duc pana la fisc, in celalalt capat de oras, sa platesc datoria.

Dar cu fiscul nu te joci. Datorezi trei lei plus cinci penalizari? Ii platesti sau vei fi executat silit. Pentru ca d-aia. Nu conteaza ca e o greseala, nu conteaza ca un imbecil de bugetar a apasat o tasta gresita. Platesti pentru ca altfel te executa silit. Pentru opt lei.

Si pentru ca statul are tot timpul dreptate. Pentru ca tu esti considerat din start vinovat. Pentru ca tu trebuie sa iti demonstrezi nevinovatia cu tone de acte, nu statul trebuie sa demonstreze ca esti vinovat. Pentru ca statul nu realizeaza cat de mic este, cat de mult fura, cat de vulnerabil este si cat de mult risca atunci cand, la un moment dat, sclavii care cotizeaza se vor rascula.

Da, chiar si pentru opt lei.

Sursa: http://www.sebastianbargau.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.