STAREA DE ALERTĂ, ZI CRUCIALĂ ÎN ROMÂNIA. CCR ȘI CAMERA DEPUTAȚILOR DECID ASTAZI


România se pregătește să intre în stare de alertă, după ce starea de urgență decretată cu două luni în urmă nu va mai fi prelungită. Dar chiar dacă unele dintre măsurile restrictive luate până acum, în contextul crizei coronavirusului, vor fi relaxate, gradual, pe umerii tuturor apasă o responsabilitate foarte mare, iar distanțarea socială și măsurile de protecție vor fi, în continuare, puncte de reper esențiale în lupta împotriva COVID-19.

Joi, la miezul nopții, starea de urgență decretată de președintele Iohannis va expira, iar după aceea se va intra, la nivel național, în stare de alertă, chiar dacă tot ceea ce înseamnă o astfel de situație, la nivel legislativ, nu este încă foarte clar. Curtea Constituţională va decide, azi, asupra sesizării făcute de Avocatul Poporului privind Ordonanţa care reglementează starea de alertă şi, tot astăzi,, Camera Deputaţilor – for decizional – urmează să adopte legea propusă de Guvern privind instituirea stării de alertă în România.

Luni, premierul Ludovic Orban i-a solicitat ministrului de interne, Marcel Vela, să aibă pregătită „o replică legală, constituţională şi faptică” în cazul unei decizii a Curţii Constituţionale a României (CCR) privind legislaţia pentru starea de alertă. „Domnul ministru Vela, să ţineţi cont de faptul că Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională şi în privinţa reglementărilor care afectează starea de alertă şi aici trebuie să fim pregătiţi, pentru că termenul de judecare la Curtea Constituţională este miercuri, pe 13 (n.red. – mai), şi aici trebuie să fim pregătiţi pentru orice modificare care este necesară, pentru a putea da replica legală, constituţională şi faptică, astfel încât să avem un cadru normativ foarte clar privitoare la activitatea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență şi a altor entităţi în cadrul stării de alertă”, informează Agerpres.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

LASA UN COMENTARIU