„Stăm pe o bombă cu ceas!” Avertisment FARA PRECEDENT pentru economiile globale

Economiile globale vor „sta pe o bombă cu ceas” dacă inflația crește mai repede decât se preconiza. Asta ar putea arunca mai multe țări în recesiune, iar persoanele cele mai vulnerabile vor fi afectate, a avertizat Deutsche Bank.

„Nivelurile incomode de inflație” ar putea să lovească în curînd, au avertizat economiștii Deutsche Bank într-un nou raport. ”Suntem îngrijorați că inflația va reveni”, spun economiștii DB, potrivit Yahoo.com.

Anunţ îngrijorător al specialiştilor
„Credem că creșterea prețurilor va recăpăta un impuls semnificativ pe măsură ce economia se supraîncălzește în 2022. Cu toate acestea, ne îngrijorăm că Rezerva Federală va acționa prea târziu pentru a reduce efectiv presiunile inflaționale în creștere. Neglijarea inflației va pune economiile globale pe o bombă cu ceas”, spune DB.

Economiștii Deutsche Bank au avertizat că „această abordare a Fed nu va mai putea face față în mod eficient unei probleme de inflație” și va provoca perturbări masive țărilor din întreaga lume. „Istoria nu e de partea Fed. Dacă ne aducem aminte, banca centrală nu a reușit să obțină o aterizare lină când a implementat înăspririle monetare”.

Întârzieri lungi
„Politica monetară funcționează cu întârzieri lungi și variabile și, după cum am menționat, va fi nevoie de timp pentru a recunoaște că inflația a crescut excesiv și persistent”, susțin economiștii DB.

Ei consideră că măsurile de stimulare agresive și schimbările economice fundamentale vor genera o inflație pe care Fed nu este pregătită să o combată.

”Ar putea să mai dureze un an, până în 2023, dar inflația va reapărea. Este admirabil că această răbdare se datorează faptului că prioritățile Fed se îndreaptă către obiective sociale, dar neglijarea nivelului inflației face ca lumea să stea pe o bombă cu ceas. Efectele ar putea fi devastatoare, în special pentru cei mai vulnerabili”, avertizează Folkerts-Landau.

Economiștii Deutsche Bank sunt ultimii din corul comentatorilor alarmați de consecințele creșterii inflației.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!