SRI: Romania atacata de hackeri

hackeri1

Atac informatic în mai multe ministere şi agenţii guvernamentale din România. Acestea au cazut pradă celui mai nou caz de spionaj cibernetic. Hackerii au intrat în calculatoarele unor angajaţi din instituţiile statului şi astfel puteau avea acces la informaţii confidenţiale de natură să afecteze securitatea naţională a României.

Hackerii au intrat în computerele mai multor instituţii publice unde puteau avea acces la date confidenţiale despre NATO, Uniunea Europeană sau sectorul energetic.

„Pe teritoriul României am înregistrat un număr de 15 victime, făcând parte din două ministere, două instituţii guvernamentale, plus firme private”, a spus Ştefan Tănase, specialist Kaspersky.

Modul de acţiune era simplu. Fără să ştie, angajaţii instituţiilor intrau pe site-uri virusate când căutau informaţii pe internet. Odată accesate acele portaluri, hackeriii aveau acces la toate documentele din sistem, pentru că aproape trei sferturi dintre calculatoarele instituţiilor de stat nu au reuşit să încheie negocierile cu producătorul licenţelor Windows XP.

Citiți și:  SRI dă alarma! Forțe externe ar putea încerca să manevreze alegerile parlamentare din țară

„Sunt foarte multe instituţii publice care folosesc calculatoare ce încă rulează Windows XP, un sistem de operare ce nu mai este susţinut de cei de la Microsoft, din perspectiva update-urilor, mai ales a celor de securitate. Sunt practic uşi de intrare pentru atacatori”, a spus Ştefan Tănase.

În ceea priveşte identitatea atacatorilor, firma de securitate informatică spune că singurul indiciu este faptul că aceştia folosesc limba rusă. Între timp, pe fir au intrat şi experţii SRI.

„Confirm faptul ca este vorba de un atac cibernetic. În fapt, sunt în derulare mai multe atacuri cibernetice asupra cărora SRI derulează investigaţii. Unele acţiuni sunt de natură să afecteze securitatea naţională a României”, a spus Sorin Sava, purtător de cuvânt SRI.

„Atacul face parte din categoria agresiunilor cibernetice derulate cel mai probabil de actori statali, dar foarte bine poate fi derulat de grupări de criminalitate informatică, grupări extremiste, teroriste”, a mai spus el.

Citiți și:  SRI dă alarma! Forțe externe ar putea încerca să manevreze alegerile parlamentare din țară

„SRI a informat toate instituțiile vizate de acest atac și a întreprins măsuri pentru identificarea sistemelor afectate”, a adăugat Sorin Sava.

Înformaţia vine după ce, în urmă cu o zi, presa internaţională a anuţat că hackeri ruşi au atacat peste un miliard de parole şi 500 de milioane de adrese de e-mail ale unor utilizatori de internet. Nu este singurul atac de acest fel din România. Anul trecut, hackerii au folosit o aplicație special creată pentru a spiona şi colecta informaţii geopolitice confidenţiale din instituţii de stat. În octombrie 2012, resursele minerale ale României au fost în centrul unui alt scandal de spionaj. Un cetăţean rus a fost reţinut când a încercat să iasă din ţară cu documente şi hărţi geologice clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare ale României.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Vasy
Vasy
6 ani in urma cu

suntem un popor tare aiurea!avem genii in hacking pe care-i predam cu f multa usurinta CIA sau FBI!de ce?oare nu ne-ar putea ajuta pe noi creierele astea?

yuri
yuri
6 ani in urma cu

si uite inca un motiv de incepere a razboiului..hackerii nostri au plecat dezamagiti spre vest si distrug totul pe zeci de mii de euro..pe cand in romania li sa refuzat minimul de decenta de 1000 de euro..rusine guvern..rusine popor roman..eu personal lucrez pentru franta..si nu ma mai intorc acasa nici daca as fi platit de 10 ori mai bine ca aici..

dukenazy
dukenazy
6 ani in urma cu

Rusine de guvern incompetent total! Nu sunt in stare sa se apere de niste atacuri cibernetice pe cand noi avem hackeri foarte buni, care au reusit sa sparga siteurile CIA si FBI cu usurinta.
Ce rost are sa mai cumperi licente pentru Windows XP cand windowsu este cel mai slab sistem de operare la virusi si hackeri. Este cel mai nesigur sistem de operare pentru ca nici cu licenta la zii si toate updateurile nu esti protejat.
Eu folosesc Ubuntu(XCFE) bazat pe Linux si nu m-au atacat virusi pana acum. OS e si mult mai eficient decat Windosu pentru ca foloseste un sfert din resursele cerute de Windows. Chiar nu pot sa angajeze de la noi informaticieni care sa le ofere suport pentru Linux. Avem cateva distributii facute de romani si bune. Gvernele SUA, China si Rusia au inceput sa foloseasca Linux OS si urmeaza si alte guverne sa le adopte.