SRI face apologia controlului populatiei invocand “vulnerabilitati” ce tin de siguranta nationala

cartele-prepay-telefon

Generalul SRI Dumitru Dumbravă a susţinut, miercuri, la Comisia de IT din Camera Deputaţilor, că partenerii din UE ar critica România pentru faptul că devine “exportator de vulnerabilitate în Uniune” din cauza faptului că permite achiziţionarea de mijloace de comunicare nenominale, precum cartelele preplătite pentru telefoanele mobile. Serviciul Român de Informaţii a cerut, asemenea guvernului Victor Ponta, adoptarea unui proiect de lege care să permită achiziţionarea acestor cartele doar pe baza unui act de identitate.

“Suntem criticaţi de parteneri că România devine un exportator de vulnerabilităţi în UE, adică s-a dus vestea printre băieţii răi că în România pot fi achiziţionate mijloace de comunicare la liber, fără a-ţi declara identitatea, şi băieţii răi le iau şi le utilizează în scopuri malefice, antisociale, în UE. Parteneri din UE mă întreabă cine e în spatele cartelei suspecte şi nu pot da răspuns util”, a declarat Dumbravă pe un ton alarmist. “E o chestiune stringentă de securitate naţională, cu atât mai mult în actualitate ţinând cont de ultimele evoluţii vizavi de frontiera externă a UE”, a mai spus generalul SRI, referindu-se la impunerea cumpărării de cartele pre-pay doar cu buletinul.

Aopologia SRI în favoarea controlului populaţiei a fost întreruptă de deputatul PNL Daniel Iane. “Numai de când sunt eu în această comisie am respins de două ori această iniţiativă pentru că nu ne-aţi convins cu adevărat că aceste ameninţări pe care le amintiţi generic există cu adevărat. Am cumpănit deranjul cetăţeanului, supracostul pe care ar trebui să-l plătească operatorului de telefonie în implementarea acestui mecanism. Înseamnă costuri pentru operator, pentru beneficiar, iar beneficiul e foarte mic în raport cu costurile implicate”, a spus Iane, citat de Mediafax.

Dumbravă a evocat evaziv, în locul datelor concrete, o discuţie de a sa cu un omolog străin. “Replica unuia dintre parteneri a fost: domnule comandant, nu mai insistaţi, aşteptaţi până la primul atac terorist şi pe urmă solicitaţi. O să vă dea Parlamentul toate legile necesare”, a spus Dumbravă.

Iane i-a replicat că rolul SRI este de a preveni astfel de lucruri. “Rolul dumneavostră – şi sunteţi plătit de către noi – e ca să preveniţi aceste lucruri”, a spus Iane.

Proiectul de lege privind completarea OUG 111/2011 privind comunicaţiile electronice, discutat miercuri în Comisia de IT din Camera Deputaţilor, propune instituirea aceluiaşi regim juridic pentru utilizatorii de cartele preplătite ca pentru abonaţi.

Dezbaterile asupra proiectului de lege urmează să continue şi săptămâna viitoare în cadrul Comisiei de IT din Camera Deputaţilor, părţile interesate, inclusiv operatorii de telefonie, urmând să transmită amendamente la textul iniţial. Camera Deputaţilor este for decizional.

În prezent 67% din piaţa utilizatorilor de telefonie mobilă din România e ocupată de aceste cartele preplătite care sunt anonime.

Premierul Victor Ponta a anunţat încă de anul trecut că susţine iniţiativa legislativă a deputatului PSD, Sebastian Ghiţă, privind interceptarea convorbirilor telefonice cu cartele preplătite şi achiziţionarea acestora doar cu buletinul, informează Realitatea Tv.

Înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor pre-plătite a fost decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) încă din luna august a anului 2012, în mandatul de preşedinte interimar al lui Crin Antonescu. 

Proiectul prevede că, atunci când o persoană va cumpăra o cartelă pre-plătită, va trebui să prezinte codul numeric personal şi, dacă ulterior un judecător va decide interceptarea numărului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica deţinătorul acestei cartele. Sursa: FrontPress.ro

loading...
Loading...
   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *