Spital din România, BLOCAT de filme pentru adulți. Caz șocant în pandemie

Activitatea unui spital din România a fost blocată de filme pentru adulți și de acțiune. S-a întâmplat la Târgu Neamț, acolo unde calculatoarele de la Centrul de Primiri Urgențe au fost virusate. Asta în timp ce ambulanțle cu pacienți Covid au fost nevoite să aștepte remedirea situației, în curtea spitalului.

Spital din România, blocat de filme pentru adulți, în plină pandemie. Deși pare o glumă, cazul șocant a fost înregistrat la Spitalul Orășenesc „Sfântul Dimitrie” Târgu Neamț.

Acolo, la Centrul de Primiri Urgențe (CPU), calculatoarele s-au blocat și au împiedicat desfășurarea activității, după ce au fost virusate.

Cazul a fost confirmat de conducerea spitalului care a demarat o anchetă internă.

Pe surse, am aflat că cineva care a fost de gardă, în noaptea de 1 spre 2 aprile 2021, a vizionat, pe calculatorul de la Urgențe, filme pentru adulți și filme de acțiune, cu Bruce Lee.

Persoana cu pricina a fost surprinsă de camerele de luat vederi ale spitalului care arată și la ce se uita angajatul în timpul gărzii de noapte.

Incidentul a ieșit la iveală abia acum, dezvăluit de una dintre victimele acestui episod scandalos, chiar un membru al Consiliului de Administrație al spitalului.

Spital din România, blocat de filme pentru adulți
Maria Vrânceanu a povestit că, pe 2 aprilie, a mers cu soțul ei la Centrul de Primiri Urgențe, „pentru că a avut o problemă de sănătate, un fel de intoxicație”.

„Asta se întâmpla în jurul orei 11.00. Am ajuns la triaj și era destulă forfotă acolo, asistentele fiind prinse cu munca, dar am observat că ele își alocă mult timp pentru completat hârtii, ceea ce nu e normal. Se pierdea mult timp care ar trebui folosit în interesul pacientului. La un moment dat s-a blocat tot triajul. Și nu știam ce se întâmplă. Așa că m-am interesat, fiind și membru în Consiliul de Administrație al spitalului, care e cauza”, a relatat Maria Vrânceanu, citată de mesagerulneamt.ro.

Maria Vrânceanu a adăugat că „după ce l-am sunat pe domnul inginer Cebere, care se ocupă de sistemul IT din spital”, a aflat „că s-a blocat calculatorul”.

„Fără calculator la CPU nu poți face nimic, pentru că sunt proceduri de introducere a fiecărui pacient de către registrator în baza de date. Dar totul se blocase”, a adăugat membra în CA a spitalului.

Femeia a rămas șocată să afle și care a fost cauza acestui blocaj al activității spitalului
„Am întrebat de unde provine problema și, spre surprinderea mea, am aflat că în noaptea precedentă, s-a descoperit de către inginerul IT că respectivul calculator de la triaj se blocase din cauza unor viruși. Viruși care au apărut ca urmare a faptului că în noaptea precedentă s-a intrat pe site-uri cu filme și lucruri pe care nu le pot spune aici”, a declarat Maria Vrânceanu.

Tot ea a povestit că, în timp ce personalul tehnic se străduia să remedieze problema, în curtea spitalului „erau și două ambulanțe cu pacienți în ele, cu suspecți Covid”.

Directorul spitalului: „Probabil s-au relaxat…”
Conducerea spitalului a confirmat incidentul, iar în unitatea sanitară a fost declanșată o anchetă internă.

„La ultima ședință a Consiliului de Administrație, doamna Maria Vrânceanu a semnalat un incident care a avut loc în noaptea de 1 spre 2 aprilie la CPU. Ni s-a adus la cunoștință despre niște disfuncționalități la nivelul registraturii de la CPU, pe partea de calculatoare. Responsabilul de la serviciul care se ocupă de partea de IT a constatat că acel calculator de la triaj din CPU s-a blocat din cauză că au fost accesate anumite site-uri ce a dus la virusarea calculatorului”, a declarat directorul spitalului, dr. Alexandru Patrașcu.

Medicul a adăugat că angajații sunt încurajați să își facă pregătirea profesională online, folosind calculatoarele instituției.

„Noi am încercat să dăm posibilitatea angajaților CPU să-ți facă pregătirea profesională online, dar probabil s-au relaxat și au accesat site-uri care nu țin de partea medicală și de fișa postului, a mai precizat directorul.

Dr. Alexandru Patrașcu a recunoscut, însă, că „au fost accesate site-uri cu filme”.

Spitalul din Târgu Neamț, implicat în mai multe scandaluri
„Acum, accesul este restricționat și cei de la CPU au fost înștiințați că pot accesa telefoanele personale de pe rețeaua WI-FI a spitalului. O să facem o anchetă internă pentru ca astfel de lucruri să nu se mai repete”, a mai spus directorul.

Spitalul din Târgu Neamț a mai fost implicată, în ultimii ani, în alte scandaluri răsunătoare: acuzații de trafic de medicamente de mare risc, fostul manager al spitalului și actualul șef al Centrului de Primiri Urgențe (CPU) a fost acuzat că făcea avansuri unei tinere doritoare de a munci în spital dar și moartea suspectă a unui pacient, la scurt timp după ce a fost trimis acasă de peersonalul medical.

De altfel, în noaptea când au fost vizionate filmele care au virusat calculatorul delaUrgență, de gardă era chiar șeful, fostul manager dr. Florin Apostoae.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!