fbpx
GENERAL

Specialistul Rafila a pierdut 740 milioane euro, bani gratis pentru spitale: “Vreo 14-15 spitale de copii” – Vlad Voiculescu. Guvernul Ciolacu a cerut deja modificarea PNRR

Fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu (USR), il acuza pe actualul ministru, Alexandru Rafila (PSD), ca  „a pierdut 740 de milioane de euro bani europeni gratis pentru spitale pentru ca nu e in stare sa faca proiectele si Comisia Europeana s-a prins”. 

O ‘rafila’ = o minciuna nerusinata, o prosteala pe fata. Ultima ‘rafila’: ‘Ministerul n-a pierdut niciun ban’.

Domnul Rafila minte cu nerusinare: daca pierzi 740 milioane euro (pe care le ai) la pacanele si apoi imprumuti suma asta… se cheama ca nu ai pierdut nimic???

Domnul Rafila se stie cu musca pe caciula. Rau. A pierdut 740 de milioane de euro bani europeni gratis pentru spitale pentru ca nu e in stare sa faca proiectele si Comisia Europeana s-a prins. O spune chiar dansul: ‘Atunci, din cei 2,4 miliarde de euro cat au fost alocati Ministerului Sanatatii, Comisia a spus nu va mai dam 2,4 miliarde de euro, ci va dam 1,7 miliarde de euro.’

Apoi domnul Rafila incearca sa prosteasca o tara intreaga, punand semnul egal intre fonduri europene gratuite/nerambursabile (de la UE) si imprumuturi (de la BEI – Banca Europeana de Investitii). O spune chiar dansul: ‘Aceste spitale vor continua sa se faca, dar nu din banii PNRR, ci din banii de la Banca Europeana de Investitii.’

Practic, pentru ca a intarziat un an cu lista spitalelor finantate din PNRR si pentru ca nu este in stare – nici dansul, nici partidele care il sustin PSD&PNL – sa formeze o echipa in subordinea Ministerului care sa duca lucrurile mai departe, lenea si plimbarile domnului Rafila ne costa de saptamana asta inca 740 milioane de euro. Vreo 14-15 spitale de copii precum cel construit de Asociatia Daruieste Viata.

PS pentru ca se stie cu musca pe caciula, domnul Rafila imprumuta limbaj si caracter de la amica sa, doamna Dana Budeanu (numindu-ma pe mine – depreciativ, crede dansul, ‘magician’ si repeta aberatii – ca eu in 3 luni de mandat l-as fi blocat sa faca lucruri in cele peste 20 de luni de mandat ale sale. Inca o rafila (=o minciuna nerusinata, o prosteala pe fata) ca la carte”, a transmis, sambata, Vlad Voiculescu.

„Inca ceva, apropo de aceasta ultima rafila (prosteala pe fata): spitalele regionale nu au absolut nicio treaba cu cele 27 proiecte din PNRR! Nu aveau ce cauta in explicatia pierderii celor 720 milioane de euro din PNRR. Poate il intreaba cineva din presa cat crede ca o sa ii mearga cu aceste rafile…”, a adaugat Voiculescu pe Facebook.

In replica, ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat, sambata la Brasov, ca a vazut in spatiul public declaratii ale fostului ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu si a declarat: „Ministerul n-a pierdut niciun ban, domnule magician”.

„Alocarea care a fost pentru Romania a avut doua componente. Prima componenta este cea a fondurilor nerambursabile, cam jumatate din bani sunt fonduri nerambursabile. Cealalta jumatate sunt fonduri pe care trebuie sa le rambursam, cu o dobanda foarte mica, intr-un mic interval de timp. Cand s-a alocat suma pentru Romania de catre Comisia Europeana, PIB estimat in momentul respectiv era diferit de PIB care a fost real. Adica a fost un PIB estimat mai mic, iar PIB real a fost mai mare. Prin cresterea PIB, partea care revenea Romaniei din totalul sumelor, a scazut si Comisia Europeana ne-a transmis «dumneavoastra din partea nerambursabila trebuie sa reduceti 2,1 miliarde de euro. Partile nerambursabile finanteaza cateva ministere, Ministerul Sanatatii este unul dintre ele». Si atunci din cei 2,4 miliarde de euro cat au fost alocati Ministerului Sanatatii, Comisia a spus nu va mai dam 2,4 miliarde de euro, ci va dam 1,7 miliarde de euro. Aceasta reducere de 700 de milioane de euro este rezultatul final, adica finantatorul a refuzat sa ne mai dea toti banii si atunci a trebuit sa gasim o solutie”, a explicat Alexandru Rafila ce se intampla cu proiectele din PNRR, intr-o conferinta de presa sustinuta, sambata, dupa ce a participat la „Scoala de vara nationala pentru medicii rezidenti in medicina de familie”, de la Poiana Brasov.

El a adaugat ca acele spitale se vor face, dar nu cu bani din PNRR, ci de la Banca Europeana de Investitii.

„Noi am o aprobat o lista de spitale printr-o hotarare de guvern, pentru 27 de spitale. Am spus cum sa facem ca aceste lucruri care au fost aprobate sa continue. Avem banii din imprumutul de la Banca Europeana de Investitii. Aceste spitale vor continua sa se faca, dar nu din banii PNRR, ci din banii de la Banca Europeana de Investitii. Sunt bani rambursabili. Asta a fost conditia pusa de finantator”, a adaugat Rafila, citat de news.ro.

„Am vazut intr-un mod demagogic si as spune fara niciun fel de caracter, in spatiul public, diverse declaratii ale unui fost ministru al Sanatatii, care spune ca ministerul a pierdut banii. Ministerul n-a pierdut niciun ban, domnule magician. Ministerul Sanatatii si-a facut treaba, a pornit toate proiectele pe care dumneavoastra le-ati blocat, a reusit sa incheie toate prevederile legate de investitiile in sistemul de sanatate, iar aceasta reducere cu 700 de milioane de euro nu este de la Ministerul Sanatatii, ci de la Comisia Europeana care a scazut suma nerambursabila alocata Romaniei, iar Ministerul Sanatatii a gasit solutia, solutia este de a finanta exact aceleasi proiecte in continuare alaturi de multe alte proiecte, din imprumutul de la Banca Europeana de Investitii”, a mai declarat Rafila.

El a fost intrebat daca se schimba si termenul pana la care aceste spitale trebuie sa fie gata.

„Termenele nu vor fi foarte diferite, o prelungire de un an nu inseamna absolut nimic. E vorba de spitale mari care au nevoie nu numai de studiu de fezabilitate si proiectare, e vorba de o activitate in teren mult mai complexa”, mai precizat ministrul.

Intrebat daca acestea ar putea fi gata in 2027, Alexandru Rafila a precizat: „Raspunsul este da”.

Guvernul a trimis, vineri, la Bruxelles, o cerere de modificare a Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), la care a adaugat si un nou capitol pentru energie, RePowerEU. Conform Economedia, Executivul taie granturi totale de 740 de milioane de euro pentru sanatate.

Sase spitale sau sectii noi ale unor unitati medicale pierd finantarea din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), din cauza „riscului ridicat” de nerealizare, potrivit cererii de modificare a PNRR pe care Guvernul a trimis-o vineri la Bruxelles.

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.