“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
JUSTITIENATIONALSTIRI

Șpaga în sistemul medical e ”o tradiție” – Șpaga în sistemul medical e ”o tradiție”

Cum a motivat managerul de la Ambulanță șpaga pe care o ținea în trei borsete: „Era o tradiție”

2angajare la ambulanta roman

Dan Dorin Morenciu, fostul manager al Serviciului de Ambulanță Neamț, a fost condamnat joi de Tribunalul Bacău la 4 ani și 6 luni închisoare cu executare pentru luare de mită. Morenciu a recunoscut că a primit 82.000 de euro mită de la asistentele și ambulanțierii angajați în timpul pandemiei care doreau să ocupe posturile definitiv. „Era o tradiție”, a motivat managerul în fața instanței. Alți 15 inculpați au fost condamnați în dosar, inclusiv cei care au dat mita. Decizia nu este definitivă.

La jumătatea lunii decembrie, un alt scandal de corupție a zguduit spitalul din Botoșani. Zece angajați, în frunte cu fostul manager, au fost arestați pentru că au primit mită în schimbul trucării concursurilor de angajare.

Acolo, „prețul” pentru un post de asistent medical ajungea până la 15.000 de euro, potrivit DNA. Anul trecut, la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț, managerul a cerut 10.000 de euro pentru un post de asistent și 5.000 de euro pentru unul de ambulanțier.

Pentru un medic primar care lucrează la Ambulanța Neamț, salariul de bază este de aproape 10.000 de lei net, la care se adaugă diferite sporuri, iar un asistent medical primește 3.400 de lei în mână, la care se adaugă sporuri care pot ajunge și să dubleze această sumă, potrivit informațiilor făcute publice de instituția nemțeană.Potrivit sindicatului Sanitas, România are un deficit de personal medical de aproape 20%.

„N u mai eram nevoită să plec la muncă în străinătate” Dan Dorin Morenciu, fost manager interimar al Serviciului de Ambulanță Neamț, a fost arestat preventiv în mai, anul trecut, după ce a fost prins în flagrant delict cu o borsetă plină cu bani. În urma perchezițiilor, procurorii DNA aveau să găsească în mașină și acasă la Morenciu 82.000 de euro.

Banii, pitiți în trei borsete, erau primiți de la cei care doreau să ocupe un post de asistent medical sau de ambulanțier în cadrul SAJ Neamț. DNA s-a autosesizat în acest caz, pe fondul zvonurilor care se răspândiseră pe plan local. În perioada 10-18 mai 2020, la Piatra Neamț, s-au desfășurat concursuri pentru ocuparea a 22 de posturi de asistent medical și ambulanțier. Posturile erau ocupate de personalul angajat, pe perioadă determinată, în timpul pandemiei, iar cine promova concursul urma să fie fixat definitiv pe post.

Miza ocupării unui post în sistem public a fost uriașă, după cum aveau să declare angajații la audieri. „Era un loc de muncă sigur”, „Nu mai eram nevoită să plec la muncă în străinătate”, „Eram cea care întreținea familia, soțul având un salariu foarte mic”, au fost doar câteva dintre motivele invocate, la audieri, de angajații care au dat mită la angajare.

Managerul SAJ Neamț, în complicitate cu liderul de sindicat, Gladior Andronache, care ar fi trebuit să vegheze la corectitudinea concursului, plus asistentele șefe Luminița Rozoschi de la Piatra Neamț și Elena Preda de la Târgu Neamț, au profitat de situație, solicitând bani de la angajații care voiau să rămână în sistem.

Potrivit DNA, Morenciu i-ar fi amenințat în mod direct pe cei care voiau să ocupe posturile că nu vor promova concursul oricât de pregătiți ar fi fost. Tariful stabilit de manager a fost de 10.000 de euro pentru un post de asistent medical și 5.000 de euro pentru unul de șofer de ambulanță.

Cum își împărțeau banii

Asistenta-șefă de la Târgu Neamț le-a declarat procurorilor că i s-a părut prea mare suma cerută ca mită, știind că mulți dintre angajații temporar aveau o situație materială precară. Astfel, aceasta a stabilit ca tarif „rezonabil” suma de 6.000 de euro, din care 5.000 de euro mergea la manager, iar 1.000 de euro îi rămâneau ei. Citeşte întreaga ştire: 6.000 de euro ca să fii asistent medical în Neamț. Cum a motivat managerul de la Ambulanță șpaga pe care o ținea în trei borsete: „Era o tradiție”

6.000 de euro înseamnă salariul pe 9 luni al unui asistent medical

Puși sub acuzare pentru luare de mită, managerul Ambulanței Neamț a recunoscut faptele. La fel și subalternii săi. Angajații care au dat mită pentru a ocupa postul au fost inculpați și ei în dosar pentru dare de mită. Opt dintre inculpați, printre care liderul de sindicat și asistenta-șefă Luminița Maria Rozoschi, au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției, primind condamnări cu suspendare.

Alți 15 inculpați au fost trimiși în judecată, alături de managerul Morenciu. Puși în fața probelor evidente, cu toții au ales să fie judecați prin procedura simplificată, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Interceptările din dosar arătau cum cele două asistente șefe regretau că au scăzut cuantumul mitei de la 10.000 de euro la 6.000 de euro. Ele erau nemulțumite de pregătirea foarte slabă a candidaților și s-au considerat persiflate de către aceștia în ziua examenului. Știind că au posturile asigurate, cei mai mulți dintre candidați nu au scris nimic pe foaia de concurs sau au bifat răspunsuri la întâmplare și au părăsit sala de examen cu mult înainte de încheierea probei.

Iată un scurt extras din interceptările procurorilor:

Elena Preda: Ai mei s-o descurcat vre-oleacă, fată? Luminița Maria Rozoschi: Nu, nu, nu, foarte slab! Nimica n-o învățat! Nimica, nimica n-o învățat, s-o bazat că… da să vezi tu ce ședință le… I-am trecut cu 6, i-am trecut, îți dai seama, asta era nervoasă…, o făcut 7 întrebări, fă, din 50. 7 întrebări!? 7 întrebări!? Da dă-i în morții mamii lor…

După ce se plânge de nepregătirea candidaților și atitudinea acestora determinată de siguranța că vor promova examenul și situația în care a fost pusă, de a completa lucrările pentru a putea acorda notă de trecere, asistenta-șefă Luminița Maria Rozoschi a răbufnit către colega sa, Elena Preda, de la Târgu Neamț: „Nu am mai zis nimica, nu am mai zis nimica, știi cum, deci îmi tremură stomacul în mine, îmi tremură pentru că am fost proaste de-o viață, am fost proaste, în Dumnezeul mamii lor că trebuiau luate 10.000 trebuia luat, 10.000! Trebuia luat, mâncați-aș gura ta, pentru ceea ce am făcut noi. (…) 10.000, 10.000 trebuia luat, mâncați-aș gura ta, nu vii tu și-mi rânjești, te ridici… (…) Te ridici, te ridici după o oră, nici n-o stat o oră, n-o stat, fată, o oră n-o stat”.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.