SORA DEȚINUTULUI MORT RUPE TĂCEREA! ACUZĂ ANCHETATORII CĂ ÎI PROTEJEAZĂ PE ADEVĂRAȚII CRIMINALI

Ionuț Valentin Boghio, un deținut de la penitenciarul din Giurgiu, a murit la finalul anului trecut. Cauza: bronhopneumonie. Sora lui este însă de altă părere! Spune că Ionuț ar fi fost bătut măr de gardienii din închisoare, motiv pentru care a ajuns la spital, unde, după aproximativ o lună, a decedat

A avut doar o singură rugăminte: ”Dacă puteți, vă rog să nu-mi dați numele!” Apoi, sora lui Ionuț Valentin și-a început povestea încă neterminată despre fratele ei, care a murit în spital, adus de urgență de la penitenciarul din Giurgiu, unde ispășise patru ani din cei 19 de condamnare pentru tâlhărie. Femeia nu-i ia apărarea în privința condamnării, știe că a greșit și trebuia să plătească, dar fratele ei este acum în pământ. Aici ar fi marile semne de întrebare! Bronhopneumonie a fost cauza morții, dar sora lui Boghio nu crede o iotă. ”A fost bătut de mascați (n.r. gardieni de la penitenciarul Giurgiu)!”

A aflat, la aproape o săptămână distanță, că fratele ei a ajuns la spital. ”A fost bătut de mascații de la penitenciarul din Giurgiu. L-au bătut, am înțeles că a ajuns în comă la spital. Nu ne-a anunțat nimeni. S-a întâmplat pe 13 octombrie, anul trecut, într-o zi de duminică. Abia peste o săptămână am aflat și eu. Am aflat asta pentru că sora unui deținut care era coleg de cameră cu fratele meu m-a sunat și mi-a spus totul. Mi-a spus că a fost dus la spital”, susține sora lui Ionuț.

Abia acum au început marile căutări pentru ea. ”Nu am știut unde a fost dus, la ce spital. Am sunat la penitenciarul din Giurgiu, nu au vrut să-mi dea detalii, să-mi spună unde a fost dus fratele meu. Am sunat, apoi, la toate penitenciarele din preajma Bucureștiului… I-am găsit urma, să spun așa, la Penitenciarul Rahova. Acolo au spital pentru deținuți, la Giurgiu, nu, de aia a fost dus acolo.

Dar nu mi s-a spus, totul, clar. Mi-au spus că știu de fratele meu, dar că nu mai e acolo, că a fost transportat la un spital de stat, din București. Mi-au spus că fratele meu era în stare foarte gravă și că a ajuns la Spitalul Universitar… Nu era acolo! Cred că a fost o pistă falsă, nu știu… Nu voiau să-mi spună unde este fratele meu. Am sunat apoi, cred că vreo 2-3 ore, la Rahova, să-mi spună, totuși, unde-l pot găsi pe fratele meu. Până la urmă mi-au zis că e la Spitalul de Urgență Floreasca. Într-adevăr, l-am găsit acolo. Fusese adus în comă de gradul patru, așa mi-a spus un medic. Și că a fost intubat. Dar nu am fost lăsat să-l văd, trebuia să obțin aprobarea de la Rahova, asta e procedura”, povestește sora deținutului decedat.

A ajuns a doua zi la spital, a vorbit cu doctorul, înainte de a intra în camera unde se afla fratele ei. ”Mi s-a spus că trecuse de la coma de gradul 4 la cea de gradul 2. Când am intrat la el, era conștient. Cred că doctorul m-a mințit, cred că fratele meu nu s-a aflat în niciun fel de comă. Era, într-adevăr, într-o stare gravă, nu vorbea, nu mânca…

Aproape o lună a stat la Floreasca, la Terapie Intensivă. Apoi, a fost decisă mutarea lui la un alt spital, Matei Balș. Asta pentru că, spun cei de la penitenciar, a luat multe pastille, diazepam, mai multe, nu mai știu, și cică a făcut supradoză. Cică a intrat în comă din cauza asta. Dar eu știu sigur că a fost bătut de mascați. Asta este cauza morții lui. Mă gândesc că, după ce l-au bătut, i-au injectat ceva, să spună că a fost supradoză. Sunt sută la sută sigură că așa s-a întâmplat. Am o cunoștință, mi-a spus că i-a murit copilul în penitenciar de supradoză, dar mi-a spus că nu a fost așa, că a fost bătut. Este placa lor, ca să fie internat la toxicologie”, a continuat sora deținutului care a murit în spital.

Sora lui Ionuț a povestit cum a intrat la fratele său și l-a întrebat dacă a fost bătut. De teama gardianului care-l păzea, acesta l-ar fi luat pe nu în brațe. ”«Te-a bătut cineva?», l-am întrebat. De frică, mi-a spus că nu. L-am întrebat dacă a luat pastile, tot nu mi-a răspuns”, a dezvăluit femeia. Câteva zile mai târziu, Ionuț și-a luat inima-n dinți și a acuzat. ”Era mai bine acum, când m-am dus din nou să îl vizitez și să-l mai întreb o dată ce s-a întâmplat. Gardianul nu a mai intrat în cameră, eram singuri, eu cu fratele meu. «E adevărat că ai luat pasile?», l-am întrebat. «Nu!» «Ai fost bătut de deținuți?» «Nu!» «Ai fost bătut de gardieni?» «Da!». Asta a fost discuția cu el”, mai dezvăluie sora lui Ionuț. Ea spune că e convinsă că Ionuț a fost bătut de un gardian sau chiar de mai mulți și că tot ce se întâmplă acum nu ar fi decât o mușamalizare a cazului. Tocmai de aceea, s-a adresat și Avocatului Poporului, de la care nu are încă un răspuns.

Totodată, sora lui Ionuț Valentin Boghio are de gând să organizeze un protest sâmbătă, 18 ianuarie, de la ora 11, în fața sediului Administrației Naționale a Penitenciarelor din Capitală. ”Vreau să mi se facă dreptate, și mie, dar și altor familii care au trecut prin ce trec eu acum. Indiferent câți vor adera la propunerea mea, eu voi fi acolo, pentru că vreau dreptate pentru fratele meu, care a fost bătut în penitenciar, a murit din cauza asta, iar apoi s-a mușamalizat totul”, a încheiat sora lui Ionuț.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.