SONDAJ: Ce cred romanii despre RUSI? Rusia, cel mai mare DUSMAN al Romaniei.

putin-romania-610x300

Un sondaj realizat recent de IRES, institut coordonat de vicepremierul Vasile Dancu, arata ca romanii au o imagine foarte proasta despre Rusia, pe care o considera principalul dusman al Romaniei si principala amenintare la adresa securitatii mondiale.

La intrebarea deschisa „care sunt tarile care pot fi considerate cele mai mari dusmane ale Romaniei?“, Rusia ocupa primul loc, cu 35%, urmata de Ungaria (17%). Restul tarilor, precum Germania, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, au doar 1% din raspunsuri, celelalte fiind sub acest procent.

La polul opus, tarile care pot fi considerate cele mai mari prietene ale Romaniei sunt: SUA (24%), Germania (20%), Franta (9%), Italia (5%), Republica Moldova (4%), Spania (3%), Bulgaria (3%), Rusia (3%). 64% din romani cred ca relatiile Romaniei cu Rusia sunt mai proaste in prezent fata de perioada de dinainte de 1989, in timp ce doar 21% cred ca sunt mai bune decat in acea perioada, mai spune studiul.

La intrebarea „in ce masura credeti ca Federatia Rusa este o amenintare pentru securitatea lumii, 35% din romani au raspuns cu „in mare masura“, 21% cu „in foarte mare masura“, iar 28% cu „in mica masura“. La aceeasi intrebare, dar amenintarea Federatiei Ruse viza Europa, 37% din romani cred ca Federatia Rusa reprezinta „in mare masura“ o amenintare la securitatea Europei, 21% au raspuns ca „in foarte mare masura, iar 28% au raspuns cu „in mica masura“.

In ceea ce priveste amenintarea Rusiei la adresa securitatii Romaniei, 32% considera ca „in mare masura“, 25% – „in foarte mare masura“, iar 27% – „in mica masura“.

In cazul unui conflict in zona tarii noastre, 49% din romani cred ca Romania ar trebui sa fie neutra, 39% au spus ca Romania ar trebui sa fie de partea SUA si a Occidentului. Un procent de 5% au spus ca tara noastrp ar trebui sa fie de partea Rusiei. In opinia romanilor (46% din respondenti), SUA este tara care ar putea sa apere cel mai bine Romania, fiind urmata de Germania, cu 24%. 7% din respondenti cred ca Federatia Rusa ar apara cel mai bine Romania.

82% din romani cunosc numele actualului presedinte al Federatiei Ruse, Vladimir Putin. Un procent de 16% cred ca Mihail Gorbaciov este presedintele Federatiei Ruse. Cei mai multi romani (10%) ii descriu pe rusi ca fiind buni sau amabili, 9% spun despre ei ca sunt rai, alti 9% spun ca sunt aprigi si duri.

7 comments

 1. NU E NICI-UN PERICOL RUSIA,CA NU NE-AU INCHIS EI FABRICILE NOASTRE,DE AM AJUNS SA FIM O PIATA DE DESFACERE,DE A RAMAS ATATA LUME FARA MUNCA

 2. In ce zona atarii,ce virsta aveau repondentii si ce studii?Dupa raspunsul ca rusii sunt dusmanii romanilor,pot fi incadrati in categoria"BOI"!

 3. olteanu ionut

  Propoganda,TV,Radio,is-i face efectul,pentru un popor,ascultator de manele,nu ai nevoie de multe!

 4. Pavel Florin

  O alta mare minciuna unde s-a facut acest sondaj,jn america?

 5. Pavel Florin

  Unde s-a facunt acest sondaj,in america?

 6. Cel mai mare dușmani ai României sunteți voi ! Care mîncați așa de mult rahat și scrieți numai bazagonii ! Rușii nu au făcut rău nimănui ! Dușmanul cel mai mare al Românie sunt cei ce ne conduc de la lovitura de stat din 89 și pînă în prezent,înpreună cu voi alții care dezinformați și intoxicați populația continuu ! !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *