Soluție miraculoasă pentru cei care locuiesc în blocurile cu bulină. Cutremurele, anunțate cu câteva ore înainte

Bucureștiul este considerat orașul cel mai predispus la dezastre din Uniunea Europeană și asta este în mare măsură din cauza pericolului de a fi lovit de un cutremur devastator. Riscul este cu atât mai mare cu cât orașul are sute de clădiri care pot pica la primul cutremur mai serios.

O parte din problemă pare să își găsească rezolvarea printr-o tehnologie de ultimă oră prin care oamenii pot afla cu câteva ore înainte că urmează un seism. Astfel vor avea timp să se pună la adăpost.

O companie israeliană va monitoriza zona seismică Vrancea anul viitor. Instituţia susţine că poate prezice cutremure cu 4 până la 8 ore înainte, locul şi magnitudinea lor.

Tehnologia de care dispune i-ar permite să cerceteze ionosfera – stratul superior al atmosferei – şi nu pământul, pentru activitatea de predicţie.

Citiți și:  ULTIMĂ ORĂ Cutremur IMPORTANT în România, in urma cu putin timp

Universitatea Politehnică din Bucureşti este partener al acestui proiect, care îşi propune să prezică peste 90% din seismele din Vrancea.

Următoarele testări ale sistemului de avertizare pentru cutremur vor avea loc simultan în California și România și vor dura aproximativ 6 luni. Universitatea Politehnică din București este instituția de cercetare care va supraveghea funcționarea sistemului în România și va înregistra rezultatele testelor, pentru a proba acuratețea previziunilor.

Profesorul Nathan Blaunstein, șeful echipei de cercetare, spune că ideea acestui sistem a fost lansată în anii ’80, însă abia anul trecut a putut fi testată cu succes. Noua tehnologie reușește să decodifice date din ionosfera pământului, o parte atmosferei care este influențată major de modificările produse la nivelul scoarței terestre, modificări care au loc cu mult timp înainte de seism.

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnice, parte a acestui proiect, afirmă că ne aflăm în fața unei premiere internaționale, iar autoritățile statului ar putea să pună în aplicare acest sistem de avertizare seismică în cadrul Sistemului Național RO-ALERT.

Citiți și:  A fost CUTREMUR in Romania

„Această performanță trebuie să fie transformată, adusă în societate într-un mod inteligent. Patru ore pare un timp suficient de mare să cobori din bloc, să îți salvezi viața; înseamnă însă foarte puțin dacă nu suntem capabili să ne organizăm. Este un timp suficient să închidem reactoarele la Cernavodă. Instituțiile trebuie să creeze un sistem de răspuns eficient, astfel încât acest tip de informații să nu creeze panică, ci din contră, să ne salveze, să ne ajute pe noi toți.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.