“Solutia Crimeea” nu se aplica in Spania: Deputatii din Madrid au RESPINS referendumul pentru INDEPENDENTA Cataloniei

cataloni
Deputaţii spanioli au respins marţi aprobarea referendumului privind independenţa Cataloniei, pe care autorităţile din regiunea separatistă intenţionau să-l organizeze în acestă toamnă, în conformitate cu solicitările populaţiei locale.

Dezbaterile au durat peste 6 ore, deputaţii din Madrid votând masiv împotriva cererii Parlamentului regional al Cataloniei.

După aflarea votului, preşedintele Cataloniei, Artur Mas, a declarat că instituţiile regionale vor căuta un alt “cadru legal” în scopul organizării unui referendum pe 9 noiembrie, informează Mediafax. “În fine, voinţa poporului din Catalonia nu poate fi împiedicată de un vot al deputaţilor. Voinţa poporului este fermă, majoritară, civică şi paşnică, ea va fi exprimată în continuare”, a subliniat acesta.

Artur Mas ceruse la începutul anului sprijinul liderilor Uniunii Europene în demersul său pentru organizarea referendumului controversat.

“Nu concep Spania fără Catalonia și nici Catalonia în afara Spaniei și a Europei”, a declarat la rândul lui premierul Mariano Rajoy, citat de Agerpres. Acesta a criticat faptul că, odată cu prezentarea acestei propuneri pentru delegarea competențelor, forțele politice catalane partizane ale organizării referendumului urmăresc “un proiect de ruptură și divizare”.

Cu o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei cu o puternică identitate culturală şi lingvistică, se confruntă în ultimii ani cu o creştere a naţionalismului separatist, reprimat în timpul guvernării naţionaliste şi autoritariste a generalului Franco.

Regiunea, care a fost unul dintre motoarele economice ale Spaniei, iar ulterior a devenit una dintre cele mai îndatorate din ţară, critică Guvernul central, în special, pentru redistribuirea incorectă a veniturilor şi cere, de asemenea, o mai mare autonomie fiscală. Sursa: FrontPress.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *