Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
GENERAL

SOCANT „Cel mai vechi” condamnat la moarte din lume REVINE. Alertă

condamnat la moarte 1024x683 1

În Japonia e mare vâlvă după ce Curtea Supremă a confirmat un verdict care a autorizat revizuirea procesului japonezului considerat „cel mai vechi” condamnat la moarte din lume.

Avocaţii săi au confirmat miercuri ştirea preluată de AFP şi care la această oră a făcut ocolul lumii, având în vedere notorietatea acestui caz cu o vechime de aproape 50 de ani. Mai exact, 48 de ani.

Aproape o jumătate de secol a petrecut Iwao Hakamada cu gândul că poate fi executat. Fostul boxer a ajuns la 84 de ani şi s-a aflat pe culoarul morţii după ce a fost condamnat în 1968. Acuzaţiile pentru care s-a propus pedeapsa capitală în cazul său? Un cvadruplu asasinat.

A recunoscut crimele la început
Iniţial, după mai multe săptămâni de interogatorii în detenţie, celebrul nipon a recunoscut crima. Totuşi, după aceea a retractat tot ce a spus. A fost momentul care l-a convins pe Iwao Hakamada să susţină necontenit că este nevinovat.

Degeaba! Pedeapsa capitală i-a fost confirmată în 1980. În cele din urmă, fostul boxer a fost eliberat din închisoare în 2014. La acea vreme, un tribunal a admis că există dubii cu privire la vinovăţia sa în baza unor teste ADN.

Astfel i s-a oferit un nou proces. Surpriză! În 2018, în urma unui apel al Parchetului, Înalta Curte de la Tokyo a pus la îndoială calitatea acelor teste ADN şi a anulat decizia. Iwao Hakamada aşteaptă încă de atunci ca membrii Curţii Supreme să decidă în dosarul său. „Cel mai vechi” condamnat la moarte aşteaptă în libertate, desigur.

Avocatul lui Hakamada salută decizia CS
Avocatul lui Hakamada, Yoshiyuki Todate, a reacţionat la scurt timp după ce s-a aflat că la Curtea Supremă s-a decis casarea deciziei Înalţei Curţi din Tokyo. Astfel, Hakamada a evitat să fie judecat din nou.

Apărătorul fostului boxer a scris următorul mesaj pe blogul său avocatul său: „Faptul să drumul spre revizuirea procesului nu a fost blocat este binevenit.” Totodată, susţinătorii lui Iwao Hakamada acuză sechelele psihologice pe care i le-au provocat cele 4 peste decenii petrecute în celulă, în aşteptarea morţii.

Justiţia din Japonia a cunoscut în ultimii ani câteva schimbări majore, ceea ce a făcut să se înmulţească mai multe cereri pentru revizuirea proceselor. Printre schimbări merită amintite cele despre înfiinţarea unor de curţi cu juraţi pentru infracţiunile grave.

De asemenea, procurorii trebuie să prezinte apărării dovezile materiale, ceea ce nu era valabil până la marea schimbare de abordare din justiţia din Ţara soarelui răsare. Începând cu anii 1980, în Japonia au fost achitaţi 4 condamnaţi la moarte. S-a întâmplat după mai multe decenii de la prima sentinţă pronunţată împotriva lor.

3 condamnaţi executaţi în 2012
În martie 2012, autorităţile din Japonia executau 3 condamnaţi la moarte, dintre care cel puţin unul a fost lichidat prin spânzurare. La acea vreme ieşea în evidenţă faptul că ministrul Justiţiei (care trebuia să aprobe fiecare execuţie) nu mai fusese de acord cu o execuţie de 20 de luni.

Mai mult de 100 de deţinuţi japonezi se regăseau atunci pe lista condamnaţilor la moarte. La 16 martie 2020 era condamnat la moarte un japonez care în 2016 a ucis 19 persoane cu dizabilități mintale într-un spital de lângă Tokyo.

Satoshi Uematsu (30 de ani la acea vreme) fusese condamnat la moarte prin spânzurătoare după ce a recunoscut că a înjunghiat mortal sau a rănit cu cuţitul mai mulţi pacienţi ai centrului de asistenţă pentru persoane cu handicap mintal din Sagamihara, unde lucrase în trecut.

N-au fost doar cei 19 morţi… Alte 26 de persoane au fost rănite, iar multe dintre victime au fost înjunghiate chiar în somn. Acel măcelul a şocat Japonia, ţară în care asemenea crime sunt foarte rare.

sursa: agerpres.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.