SOC total în Ungaria! Şi-au dat demisia în masă într-un gest fără precedent

Este cutremur total pe piaţa media din Ungaria, după o demisie în masă ce a avut loc vineri, 24 iulie. Care este motivul acestui protest fără precedent?

În Ungaria, peste 70 de jurnaliști de la publicația online INDEX, între care 3 cu funcții de conducere, și-au înaintat vineri demisiile, după ce redactorul-șef al site-ului de știri a fost concediat. Acesta avertizase cu o lună în urmă că independența redacției este în pericol, din cauza unor influențe din exterior.

Redactorul-șef Szabolcs Dull a fost concediat miercuri de conducerea editurii care deține publicația online și care a informat că acesta nu a putut să oprească sau să controleze unele procese interne, care au afectat negativ situația de pe piața site-ului de știri. Conducerea editurii consideră că independența politică a publicației nu a fost în pericol, cel mai mare risc fiind reprezentat de efectele economice ale incertitudinii generate de îngrijorări interne.

Jurnaliștii de la INDEX au precizat că, pentru ca site-ul să rămână independent, nu trebuie să existe imixtiuni din exterior, nici în ceea ce privește conținutul materialelor și nici în cazul componenței și structurii redacției, iar ultima condiție nu a fost respectată, prin faptul că redactorul-șef a fost concediat, ceea ce reprezintă o tenativă de exercitare de presiune.

Preocupările legate de independența publicației ungare au început să fie exprimate în diverse cercuri după ce un om de afaceri apropiat Guvernului de la Budapesta a achiziționat recent 50% dintr-o companie care gestionează spațiul pentru reclame al site-ului de știri și încasările din publicitate, transmite Rador.

Capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *