fbpx
NATIONALSTIRI

ŞOC si Panică la MAI – “Doi ş’un sfert” pusă la dispoziţia DNA! – Radu Stroe are mari probleme

dipi

Scandalul declanşat la vârful MAI prin punerea sub acuzare a celor doi care copiau documente din dosarul EADS este de-abia la început. Iar toţi ochii sunt îndreptaţi spre Radu Stroe, fost ministru de interne în primul guvern USL, recent înregimentat în partidul actualului ministru, Gabriel Oprea.

Mai mult chiar, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, inca de la venirea sa in fruntea Internelor, fostul ministru Radu Stroe fusese monitorizat cu mandat pe Legea sigurantei nationale si surprins in itele unor legaturi primejdioase cu importante retele de criminalitate economico-financiara, inclusiv de sorginte araba. De asemenea, nu cu multa vreme in urma, procurorii anticoruptie au luat urma atat a unor deturnari de fonduri “ratacite” la Academia de Politie, cat si a numirii si pastrarii ilegale pe functii a unor ofiteri superiori, in frunte cu actualul director general adjunct al Directiei Generale Anticoruptie, Liviu Croitorescu, nimeni altul decat seful contrainformatiilor de la serviciul secret al MAI,  controversata unitate “Doi s’un sfert”.

De altfel, mai ales in mandatul lui Gelu Oltean, Directia de Informatii si Protectie Interna nu doar ca nu a furnizat DNA vreun pont mai de Doamne ajuta, dar a si blocat mai multe anchete ale procurorilor anticoruptie. Practic, se poate spune ca, nu de putine ori, unii dintre cei de la DIPI le-au oferit protectie informationala generalilor si altor angajati ai MAI aflati in vizorul DNA.

Iata insa ca lucrurile s-au schimbat radical odata cu intrarea in paine, la sefia “Doi s’un sfert”, a lui Nicolae Gheorghe, un ofiter de informatii format la scoala SRI, iar extragerea “sifoanelor” Ingrid Mocanu Popa si Mihai Sova reprezinta prima misiune derulata cu succes, impreuna, de catre DNA si DIPI. Si este doar inceputul…

Gabi Oprea, virusat

Desi dosarul EADS cu privire la contractele de securizare a frontierelor in care sunt implicati zeci de chestori si ofiteri superiori din MAI va exploda in curand, aceasta nu este singura ancheta derulata de catre procurorii Laurei Codruta Kovesi, care sunt pe cale sa sparga “buboiul” de la Interne.

Iar prioritatea absoluta este, desigur, anihilarea oricaror operatiuni de scurgeri de informatii,  mai ales ca ramanerea celor vizati de DNA pe pozitiile ocupate, ar putea avea efecte catastrofale asupra anchetelor anticoruptie. Mai ales ca retele de veritabili “sifonari” profesionisti exista la varful MAI inca de pe vremea lui Vasile Blaga, ministri ca Ioan Rus, Radu Stroe sau actualul Gabi Oprea reusind la randul lor sa-si asigure serviciile ofiterilor sub acoperire ai “Doi s’un sfert”, care au penetrat toate structurile ministerului.

Extrem de interesant este insa ca, in ceea ce il priveste pe vicepremierul Gabi Oprea, acesta nu a trecut la o uneperizare fortata a Internelor, asa cum se astepta toata lumea, astfel ca s-a trezit inconjurat de sfatuitori si consilieri recunoscuti in tot sistemul drept “pui de buldogi”, “stroisti” sau, mai ales, oamenii nemuritoarei “Vulpi” Virgil Ardeleanu.

Mai mult, acelasi Gabi Oprea a “inghitit” si “reevaluarea” unor cadre ca generalul Sandor Corneliu, cel care, dupa ce si-a romanizat numele de familie in Alexandru, a revenit la varful MAI prin niste adevarate mascarade de concursuri aflate, la randul lor, in vizorul DNA. Iar  acum a ajuns sa bata cu pumnul in masa, raspunzand, impreuna cu Gelu Oltean – cel suspectat la randul sau de scurgeri de informatii catre “clientii” DNA, pe cand era seful “Doi s’un sfert” –, de integrarea Romaniei in Spatiul Schengen! Iar toate aceste misterioase coabitari intre orgoliosul vicepremier si oamenii de incredere ai altor politicieni ar putea sa-l coste scump pe Gabi Oprea, cel putin la capitolul imagine. Pentru ca, iata, nimeni nu-si mai bate capul ca Ingrid Mocanu Popa era “pionul otravit” lasat de Radu Stroe in MAI, ci doar ca a fost saltata de DNA “consiliera ministrului Oprea”.

Se sparge buboiul!

Mai ales ca vestea retinerii consilierei pe probleme juridice a ministrului de Interne si a secretarului general adjunct al MAI a produs soc si groaza atat pe holurile ministerului, dar si in birourile multora dintre sefii unor anumite structuri subordonate.

Pentru ca, astfel, DNA a spulberat mitul intangibilitatii celor aflati sub “inaltul patronaj” al “Doi s’un sfert”. Iar dupa cum sustin sursele noastre, sub conducerea lui Nicolae Gheorghe, DIPI incearca sa redevina o structura de elita, al carei scop este furnizarea de informatii si probe catre procurori. Astfel ca este de inteles panica generalilor burtosi, inlantuiti intre ei de tot felul de interese personale, la auzul zvonului ca s-a primit ordin ca agentii DIPI sa-i sprijine neconditionat pe procurorii anticoruptie. Ceea ce ar insemna practic punerea la dispozitia DNA a intregii baze de date informative  a “Doi s’un sfert”. Si ar insemna sa pice multe capete, daca aceste informatii ar fi, in sfarsit, folosite operativ, asa cum este legal.

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de:

POPA-MOCANU INGRID-LUCIANA și ȘOVA MIHAI, consilier al ministrului Afacerilor Interne, respectiv secretar general adjunct, în cadrul aceluiași minister, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată (8 acte materiale).

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În zilele de 05.11.2014, 07.11.2014, 12.11.2014, 30.10.2014, 10.11.2014, 06.11.2014 și 07.01.2015, suspecta Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, în calitate de consilier al ministrului Afacerilor Interne, i-a permis accesul suspectului Șova Mihai la documente care conțineau informații nedestinate publicității și la care acesta nu avea acces, conform atribuțiilor de serviciu, pe care cei doi, ulterior, le-au fotocopiat în scopul obținerii unor foloase necuvenite.
De asemenea, urmărind același scop, în data de 14.01.2015, suspecta Popa-Mocanu Ingrid-Luciana i-a facilitat accesul suspectului Șova Mihai la documente confidențiale, emise de către Direcția Națională Anticorupție, care priveau două dosare penale aflate în curs de instrumentare.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Suspecților Popa-Mocanu Ingrid-Luciana și Șova Mihai li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. -Sursa: Comisarul.ro

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.