Sindicaliștii din Sănătate spun un ”NU” hotărât vaccinării obligatorii | Federația Sanitas: Impunerea vaccinării anti-Covid este ilegală!

Sindicaliștii din Sănătate spun un ”NU” hotărât vaccinării obligatorii

Federația Sanitas a atras atenția, într-un memoriu adresat Guvernului, că impunerea vaccinării, chiar și prin constrângere, este profund ilegală, arătând că se încalcă dreptul cetățeanului de a decide asupra corpului său. Sindicaliștii au invocat și Rezoluția Consiliului Europei, care a interzis în mod expres obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19.

Vaccinarea este un act preventiv bazat pe consimțământul persoanei, impunerea vaccinării împotriva Covid-19 și obligativitatea prezentării Certificatului Verde Digital fiind acte profund nelegale, a arătat Federația Sanitas într-un memoriu adresat Guvernului și premierului. Potrivit sindicaliștilor din Sănătate, funcționarea statului de drept presupune respectarea drepturilor cetățenilor, însă obligarea cetățenilor să se vaccineze (chiar și indirect, prin constrângere) înseamnă încălcarea dreptului cetățeanului de a decide asupra corpului său.

”Rezoluția 2361 adoptată de Consiliul Europei în ianuarie 2021 interzice vaccinarea obligatorie, solicitându-se în mod expres statelor membre să se asigure că cetățenii sunt informați că vaccinarea nu este obligatorie și că nimeni nu este presat politic, social sau altfel să se vaccineze, dacă nu dorește să facă acest lucru el însuși și să se asigure că nimeni nu este discriminat pentru că nu s-a vaccinat din cauza unor posibile riscuri pentru sănătate sau pentru că nu dorește să fie vaccinat. Totodată, rezoluția obligă statele europene să distribuie informații transparente despre siguranța și posibilele efecte secundare ale vaccinurilor, să comunice în mod transparent conținutul contractelor cu producătorii de vaccinuri și să le pună la dispoziția publicului”, se precizează în memoriul Federației Sanitas către Guvern.

Proiectul de lege încalcă, flagrant, Constituția

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență privind introducerea certificatului verde, amânat ieri la Camera Deputaților, prevede faptul că, la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prin hotărâre a Guvernului, pe durata stării de alertă se poate institui obligația prezentării certificatului digital în interesul protejării sănătății public și în scopul exclusiv al combaterii răspândirii epidemiei Covid-19. Prin textul proiectului de lege se prevede posibilitatea restrângerii unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale prin hotărâre de guvern, și nu prin lege, cum este prevăzut în Constituția României, subliniază sindicaliștii de la Sanitas. ”Potrivit Constituției, exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege și numai dacă se impune, după caz, pentru apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătății ori a moralei public, a drepturilor și a libertăților cetățenilor, prevenirea consecințelor unei calamități naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporțională cu situația care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu și fără a aduce atingere existenței dreptului sau a libertății”, susține Federația Sanitas.

Acte discreționare

În memoriul Federației Sanitas se mai arată că obligația de previzibilitate (predictibilitate) a legii în elaborarea actului normativ este prevăzută la art.23 din Legea nr.24/2000. Analizând prevederile actului normativ criticat, se observă că, emiterea unor acte administrative cu caracter normativ, de rang inferior legii, determină o stare de incertitudine juridică, CNSU având o marjă extrem de largă de apreciere și, în același timp, discreționară asupra condițiilor de prezentare a certificatului digital, dar și a categoriilor de persoane în sarcina cărora va fi stabilită această obligație, se mai arată în memoriul Sanitas.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *