Sică Mandolină, şomer, dacă Iohannis n-are grijă de el

Cel supranumit Ludovic Orban I-ul şi subnumit Sică Mandolină s-a văzut îngenuncheat de acelaşi Parlament care i-a dat iluzia că poate fi Prim-ministrul României. A fost o aventură a lui Klaus Iohannis, „ambetat” de „succesurile” electorale de anul trecut care l-au făcut să se creadă „dictatorul iubit de popor”, căruia i se dă voie să facă tot ce-i trece prin cap. Visul a ţinut trei luni şi s-a încheiat cu cele 25 de Ordonanţe date „noaptea ca hoţii”, din care una reglementa mersul cu trotineta în miezul iernii!

Jocul aventuros şi iresponsabil al lui Klaus Iohannis, totuşi, nu s-a încheiat! În cîteva zile, după ce va consulta formal toate partidele, într-o sfidare totală a democraţiei, îl poate desemna din nou pe Ludovic Orban să formeze şi următorul guvern. Adică, să transforme viaţa politică din România într-un adevărat Balamuc naţional! Ştiu că unora nu le place, dar îl cităm din nou pe Mihai Eminescu:

De altfel, pentru că am anticipat un astfel de destin al Guvernului Orban chiar înainte de căderea Guvernului Dăncilă, cînd doar se vorbea pe la colţuri de moţiunea de cenzură contra PSD, ne întrebăm acum cu oarecare legitimitate: oare, ce a fost în capul preşedintelui Iohannis atunci cînd l-a desemnat pe Ludovic Orban să formeze guvernul, ştiind bine că acesta era din start mai puţin stabil decît floarea de păpădie în mijlocul furtunii?

Cum să speri că va rezista un guvern care nu are nici măcar pe sfert susţinere parlamentară, depinzînd de 4-5 partide mici şi de cîţiva trădători din PSD? Am scris deseori aici că aşa-zisele alegeri anticipate despre care au bătut toba Iohannis şi PNL nu erau decît o formă de intimidare a PSD pentru a nu depune moţiunea de cenzură, ştiindu-se că, potrivit Constituţiei, procedura este, mai degrabă, una care le face imposibile fără acordul PSD. În realitate, toată mascarada cu anticipatele era o altă formă a vorbei populare care spune: „Curaj, găină, că te tai!”

Citiți și:  Lovitură fără precedent pentru președintele Klaus Iohannis. Cine vrea sa-i ia locul

Facem şi acum acel calcul pe care îl ştiu toţi, în afară de Klaus Iohannis: e nevoie să cadă două guverne în termen de 60 de zile, dar PSD şi aliaţii săi, care deţin majoritatea în Parlament, pot să valideze al doilea guvern propus, iar pe acesta îl poate dărîma oricînd cu o nouă moţiune de cenzură, după care o luăm de la capăt. Cu alte cuvinte, nici dacă nu va mai pleca la sfîrşit de săptămînă să-şi vadă soţia pe banii publici ai românilor, Iohannis nu are nici o pîrghie legală să joace iarăşi la ruletă destinul ţării, aşa cum este îndrumat şi încurajat de forţele oculte care-i fac paşii chiar şi în drumul spre toaletă.

Acum lucrurile sînt clare după ce 261 de voturi l-au trimis pe Ludovic Orban iarăşi la biroul şomerilor. Rămîne însă, în urma acestei moţiuni de cenzură, ceva care nu trebuie uitat: caracterul!

Iată, de pildă, ce declara mult hulita Viorica Dăncilă după ce moţiunea de cenzură a trimis-o şi pe ea acasă:

„După cum ați văzut, moțiunea a trecut, toate partidele s-au unit pentru a trece moțiune. Îmi doresc ca președintele să numească un premier cât mai repede, dacă se poate și astăzi. În momentul în care pleci în urma unei moțiuni, acum ne dorim să lăsăm un nou guvern, cu un nou program de guvernare și să ia măsuri. Le doresc succes celor care vor veni la guvernare!”

Şi acum iată ce a declarat Ludovic Orban după ce moţiunea de cenzură l-a trimis şi pe el acasă:

„Un Parlament dominat de forte retrograde, aşa cum i-am numit, parlamentari născuţi din pixul lui Dragnea, care au călcat în picioare democraţia, a decis azi, prin moţiune de cenzură căderea Guvernului. Aşa cum v-am spus şi înainte de vot, guvernul cade în picioare. În ciuda minciunilor gogonate ale PSD, am aplicat legi importante, am crescut alocaţiile indexîndu-le cu rata inflaţiei. În ciuda minciunii gogonate, am crescut salariul minim. Aproape în toate domeniile, am adoptat măsuri cu efecte favorabile…”

Citiți și:  MUTAREA anului pe scena politica. Ce pregătește Orban

Aşa, hulită cum era, Viorica Dăncilă a avut tăria să-şi recunoască înfrîngerea prin votul democratic din Parlament şi să le dorească succes celor care vor veni în locul ei. În schimb, Ludovic Orban, mîrlan cum îl ştim că a devenit în ultimii ani, deşi, prin asumarea răspunderii, cerea votul parlamentarilor, cînd acest vot i-a fost nefavorabil, a trecut la invective josnice, încălcînd toate regulile bunului simţ.

Ce va urma de aici înainte, vom vedea. Că Iohannis NU va fi interesat de opinia celor care îi vor propune o majoritate care să formeze noul Guvern, este posibil, după modelul lansat de Traian Băsescu în urma căderii Guvernului Boc. Că încă se crede marele victorios al operaţiunii #Rezist, este vizibil. Că va trage toate sforile pentru a-şi mai încerca o dată norocul este mai mult ca sigur.

Toate aceste consideraţii, în loc să aducă liniştea după criza politică pe care a declanşat-o din raţiuni pur electorale, nu vor face altceva decît să-i contureze şi mai bine imaginea de om politic pentru care nu contează altceva decît El şi Familia sa. Mai devreme sau mai tîrziu, chestiunea asta va conta enorm, căci Preşedintele ţării n-ar trebui să fie un om de rînd, ci un om de stat!

P.S. Poate că unii se vor mira că în acest articol nu am amintit nimic despre Călin Popescu Tăriceanu şi ALDE. Motivul este simplu. La apelul pentru vot, ei au spus la unison: „Prezent, dar nu votează!” Şi, atunci?

Cotidianul.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.