Sfaturi care-i vizează pe toți cei cu centrale termice: Cum reduci iarna factura la gaze

Factura la gaze pe perioada iernii crește substanțial pentru mulți români care folosesc o centrală termică pentru a-și încălzi locuința. Există însă diverse metode prin care poti să reduci semnificativ cheltuielile lunare.

Cu toate că iarna consumăm în mod normal mai multe gaze naturale, acest lucru nu înseamnă că trebuie neapărat să plătim foarte mult la factură. Trebuie să ținem cont de anumite sfaturi.

Ce trebuie să știi dacă ai centrală termică
Centralele termice mai vechi de 15 ani nu pot ajuta la economisirea unor sume mari de bani lunar, pentru că o astfel de centrală are un grad de eficiență, mediu, de până la cel mult 70%. De aceea este recomandată o centrală termică mai nouă. Acestea pot fi folosite într-un mod în care să devină mai economice.

Un prim sfat este acela de a aerisire a caloriferelor, atunci când acestea nu se încălzesc uniform sau dacă produc zgomote. Caloriferele are trebui aerisite cel puțin o dată pe sezon. Un calorifer aerisit este cu mult mai economic și ajută și la confortul termic, alături de durata de viață a centralei.

Alte sfaturi utile pentru a reduce costurile cu încălzirea
Un alt lucru bine de știut este acela că nu trebuie să aerisiti prea mult casa, fiind suficient să o faceți de două ori în fiecare zi, pe o perioadă de cinci minute, pentru a nu pierde foarte multă căldură din locuință. De menșionat, atunci când aerisiți trebuie închise termostatele, în cazul în care caloriferele sunt prevăzute cu astfel de reglaj individual, pentru a nu le deregla din pricina temperaturii scăzute care intră de afară.

Nu în ultimul rând, ar trebui să evitați să folosiți caloriferele drept suport pentru uscarea rufelor umede pe timpul iernii, pentru că acest lucru poate duce la o pierdere de energie din partea centralei termice cu până la 20%. De asemenea, este recomandat să nu acoperiți caloriferele cu perdele, scrie adevarul.ro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.