Sfarsitul civilizatiei – Cate victime va face un razboi nuclear

Un razboi nuclear intre India si Pakistan va declansa o foamete globala ce ar putea duce la moartea a doua miliarde de persoane si la sfarsitul civilizatiei, releva un studiu dat publicitatii marti.

Chiar daca ar fi limitat ca scop, un conflict cu arme nucleare ar produce haos in atmosfera si ar devasta culturile agricole, iar efectele ar fi multiplicate pe masura ce pietele cerealiere globale ar intra in criza, informeaza AFP.

Grupul laureat cu premiul Nobel “International Physicians for the Prevention of Nuclear War and Physicians for Social Responsibility” a publicat a doua editie a unui studiu privind efectele unui conflict nuclear. Grupul arata ca a subestimat initial impactul conflictului in China, cand a anuntat, in 2012, ca ar fi vorba de un miliard de morti.

“Un miliard de morti in tarile in curs de dezvoltare inseamna evident o catastrofa in istoria umana. Insa daca adaugi posibilitatea ca alte 1,3 miliarde de persoane din China sa fie in risc de moarte, intram intr-o situatie ce este limpede sfarsitul civilizatiei”, a explicat autorul studiului, Ira Helfand.

Citiți și:  Efectele TERIBILE ale unui război nuclear între SUA și Rusia

Helfand arata ca studiul a analizat posibilitatea unui conflict intre India si Pakistan pentru ca aceste tari nucleare au o istorie tensionata si au purtat trei razboaie de la separarea din 1947.

Insa omul de stiinta sustine ca planeta trebuie sa se astepte la un impact apocaliptic similar din partea oricarui razboi nuclear limitat. Armele nucleare moderne sunt mult mai puternice decat cele de la Hiroshiam si Nagasaki, responsabile de moartea a 200.000 de persoane in 1945.

“Daca va exista un razboi amplu intre SUA si Rusia, vorbim despre posibilitatea – nu sigura, dar posibila – extinctie a rasei umane. In acest tip de razboi, biologic vorbind, vor fi oameni care vor supravietui undeva pe planeta insa haosul care va rezulta din razboi va depasi orice am vazut vreodata”, a spus Helfand.

Citiți și:  Efectele TERIBILE ale unui război nuclear între SUA și Rusia

“Va fi un dezastru atat de mare incat nicio pregatire nu este posibila. Trebuie sa prevenim asta”, a explicat omul de stiinta.

Studiul arata ca particulele de carbon aruncate in atmosfera de un conflict nuclear ar reduce productia de porumb si soia in SUA cu 10% pe o perioada de un deceniu.

Particulele ar reduce productia de orez a Chinei cu 21% pe o perioada de patru ani si cu alte 10% in urmatorii sase ani. Efecte inca si mai grave se vor inregistra si in productia de grau, ceea ce va pune populatia in risc sever de malnutritie. De Ana Ilie – Ziare.com

nuclear-explosion-4-pics-1-gif_4

LASA UN COMENTARIU