In Norvegia, serviciul militar OBLIGATORIU va fi introdus pentru FEMEI

Într-o ţară europeană, serviciul militar OBLIGATORIU va fi introdus şi pentru FEMEI

norvegianca-soldat

Cu toate că în restul Europei tendinţa actuală este de reducere a capacităţilor de apărare la un număr restrâns de militari angajaţi pe bază de contract, parlamentul norvegian a adoptat marţi amendamentele necesare extinderii serviciului militar obligatoriu şi în rândul femeilor.

“Nu avem nevoie de recruţi suplimentari, ci dorim să extindem serviciul militar asupra întregii clase de vârstă cu scopul de a-i atrage pe cei mai motivaţi şi mai competenţi”, a declarat ministrul norvegian al Apărării Ine Eriksen Soereide pentru postul TV2 Nyhetskanalen.

Această măsură le va permite norvegienelor să-şi efectueze serviciul militar obligatoriu începând din vara lui 2016, informează Mediafax.

Anunţat de precedenta coaliţie de centru-dreapta, în numele egalităţii între sexe, proiectul serviciului militar obligatoriu “neutru din punct de vedere sexual” a fost reluat de către actualul Guvern de dreapta, cu scopul de a feminiza armata şi de a-i diversifica competenţele.

Ministerul afirma anterior că vizează ca din armată să facă parte 20% femei până în 2020, dar Soereide a renunţat marţi să stabilească un obiectiv în cifre, pronunţându-se doar pentru o feminizare mai accentuată.

Durata serviciului militar obligatoriu în regatul nordic este de 6 luni în cazul Gărzii Naţionale sau de 12 luni în cazul Forţelor Terestre, Forţelor Aeriene sau a Marinei Militare.

Deşi teoretic toţi tinerii trebuie să facă armata, din cauza reducerii de fonduri Ministerul Apărării încorporează anual doar circa 8-10.000 de recruţi. Practic în ultima perioadă doar aproximativ 30 la sută din tinerii care ar putea face armata îşi satisfac anual stagiul militar.

În afara Europei, câteva ţări, inclusiv Israelul, au un serviciu militar obligatoriu pentru ambele sexe.

În România comunistă, serviciul militar era obligatoriu pentru toți cetățenii români, indiferent de sex, îndeplinindu-se în diferite forme. Barbații puteau fi chemați pentru îndeplinirea serviciului militar de la 20 la 50 de ani, iar femeile de la 18 la 45 de ani. Serviciul militar obligatoriu a fost eliminat din 2007, trecându-se la cel bazat pe soldaţii profesionişti.

În cel de al doilea stat românesc, Republica Moldova, stagiul militar este obligatoriu şi se întinde pe durata a 12 luni, deşi există discuţii referitoare la abandonarea acestui sistem.

În Europa, în afară de Republica Moldova şi Norvegia, serviciul militar mai este obligatoriu în Rusia, Bielorusia, Turcia, Grecia, Danemarca şi Elveţia. Sursa: FrontPress.ro

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *