Serghei Lavrov, amenințări fără precedent la adresa NATO. Se schimbă harta Europei?

După ce Polonia a propus introducerea forțelor de menținere a păcii în Ucraina, Rusia a acuzat-o că vrea să preia partea de vest a țării. Totul în condițiile în care Putin a recunoscut că are pretenții teritoriale referitoare la Ucraina.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov susține că posibilitatea trimiterii forțelor de menținere a păcii în Ucraina ar presupune ca Polonia să preia controlul efectiv al părții de vest al țării invadate de armata rusă.

„Sarcini interesante pot apărea din cealaltă parte. Aici, prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki propune acum ideea trimiterii forțelor NATO de menținere a păcii în Ucraina. Nu exclud că dacă o astfel de decizie ar fi luată brusc, s-ar presupune că baza unor astfel de forțe de menținere a păcii va fi contingentul polonez, care va prelua controlul asupra Ucrainei de Vest, condus de Lviv, și va rămâne acolo pentru o perioadă lungă de timp. Mi se pare că acesta este planul”, a spus sâmbătă, 19 martie, Serghei Lavrov, relatează Interfax.

Citiți și:  Serghei Lavrov, umilinta fara precedent! Gest extrem al liderilor lumii

Avertizare pentru Occident
Polonia a anunțat că vrea să prezinte la summit-ul NATO de la Bruxelles, săptămâna viitoare, o propunere referitoare la o misiune de menținere a păcii în Ucraina, a declarat vineri prim-ministrul Mateusz Morawiecki, citat de CNN.

Serghei Lavrov a ținut să avertizeze Alianța cu privire la analizarea unei astfel de propuneri. „Cred că aceasta este o inițiativă atât de demagogică, iar membri NATO vor înțelege că trebuie să fie rezonabili și realiști“, a spus Lavrov.

Putin vrea teritorii din Ucraina
În timp ce Rusia acuză Polonia, liderul de la Kremlin a demonstrat clar că are pretenții teritoriale în aceea ce privește Ucraina. Președintele Turciei s-a oferit să medieze o întâlnire între Putin și Zelenski pentru a pune capăt războiului. Președintele Ucrainei a acceptat, în timp ce liderul de la Moscova a pus condiții înainte să se așeze la masa negocierilor.

Citiți și:  Lavrov ameninta NATO: Dacă al treilea război mondial va avea loc, va implica arme nucleare

Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan a spus că liderul de la Kremlin a avut și pretenții teritoriale. El a solicitat recunoașterea anexării Crimeei și a celor două autoproclamate republici din Donbas.

„Acestea nu sunt cereri acceptabile pentru Ucraina și comunitatea internațională. Dacă se ajunge la un acord asupra celorlalte puncte, s-ar putea să ajungem la un acord și să punem capăt războiului“, a declarat İbrahim Kalin.

Putin a mai cerut ca Ucraina să renunțe la pretențiile de aderare la NATO, să devină neutră și să permită folosirea limbii ruse pe scară largă.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *