Serghei Lavrov, amenințări fără precedent la adresa NATO. Se schimbă harta Europei?

După ce Polonia a propus introducerea forțelor de menținere a păcii în Ucraina, Rusia a acuzat-o că vrea să preia partea de vest a țării. Totul în condițiile în care Putin a recunoscut că are pretenții teritoriale referitoare la Ucraina.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov susține că posibilitatea trimiterii forțelor de menținere a păcii în Ucraina ar presupune ca Polonia să preia controlul efectiv al părții de vest al țării invadate de armata rusă.

„Sarcini interesante pot apărea din cealaltă parte. Aici, prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki propune acum ideea trimiterii forțelor NATO de menținere a păcii în Ucraina. Nu exclud că dacă o astfel de decizie ar fi luată brusc, s-ar presupune că baza unor astfel de forțe de menținere a păcii va fi contingentul polonez, care va prelua controlul asupra Ucrainei de Vest, condus de Lviv, și va rămâne acolo pentru o perioadă lungă de timp. Mi se pare că acesta este planul”, a spus sâmbătă, 19 martie, Serghei Lavrov, relatează Interfax.

Citiți și:  Serghei Lavrov, umilinta fara precedent! Gest extrem al liderilor lumii

Avertizare pentru Occident
Polonia a anunțat că vrea să prezinte la summit-ul NATO de la Bruxelles, săptămâna viitoare, o propunere referitoare la o misiune de menținere a păcii în Ucraina, a declarat vineri prim-ministrul Mateusz Morawiecki, citat de CNN.

Serghei Lavrov a ținut să avertizeze Alianța cu privire la analizarea unei astfel de propuneri. „Cred că aceasta este o inițiativă atât de demagogică, iar membri NATO vor înțelege că trebuie să fie rezonabili și realiști“, a spus Lavrov.

Putin vrea teritorii din Ucraina
În timp ce Rusia acuză Polonia, liderul de la Kremlin a demonstrat clar că are pretenții teritoriale în aceea ce privește Ucraina. Președintele Turciei s-a oferit să medieze o întâlnire între Putin și Zelenski pentru a pune capăt războiului. Președintele Ucrainei a acceptat, în timp ce liderul de la Moscova a pus condiții înainte să se așeze la masa negocierilor.

Citiți și:  Lavrov ameninta NATO: Dacă al treilea război mondial va avea loc, va implica arme nucleare

Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan a spus că liderul de la Kremlin a avut și pretenții teritoriale. El a solicitat recunoașterea anexării Crimeei și a celor două autoproclamate republici din Donbas.

„Acestea nu sunt cereri acceptabile pentru Ucraina și comunitatea internațională. Dacă se ajunge la un acord asupra celorlalte puncte, s-ar putea să ajungem la un acord și să punem capăt războiului“, a declarat İbrahim Kalin.

Putin a mai cerut ca Ucraina să renunțe la pretențiile de aderare la NATO, să devină neutră și să permită folosirea limbii ruse pe scară largă.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.