SEMNAL DE ALARMĂ DINAFARA ŢĂRII. “Următorul conflict separatist pe harta Europei, Ţinutul SECUIESC”. Guvernul Ponta tocmai a făcut primul pas

un-ungur-da-foc-tricolorului-asta-e-parerea-mea-despre-ziua-nationala-a-romaniei-18413251

2014 este un an al ruperilor, referendumurilor şi al separatismului, consideră săptămânalul german de stânga, Der Freitag, iar România este vizată.

“Încleştarea steagurilor în România. Următorul conflict separatist se coace în ţinutul Secuiesc, o enclavă maghiară este în pragul autonomiei”, consideră autorul reportajului din Der Freitag, Martin Leidenfrost. Câştigător în 2007 al premiului internaţional pentru jurnalism “European Journalism Prize Writing for CEE”, Leidenfrost este un scriitor austriac, care trăieşte în Bratislava şi Bruxelles, colaborând cu mai multe publicaţii din Austria, Germania, Elveţia si Slovacia.

La începutul lunii martie, el s-a aflat în România pentru a lua pulsul situaţiei de aici şi pentru a găsi răspunsul la întrebarea “de unde vin şi ce vor secuii”.

“Găgăuzia, Crimeea, Veneţia, tensiuni în Bosnia şi Belgia, referendum pentru independenţă în Scoţia şi Catalunia, dar să nu uităm nici tensiunile dintre Moldova şi Transnistria.  Dacă mă întrebaţi unde va izbucni următorul conflict separatist în Europa, atunci eu mizez pe Ţinutul Secuiesc. Insula lingvistică majoritar maghiară din centrul României vrea autonomie. România, cel mai centralizat stat din UE, plănuieşte o regionalizare. Secuii, aduşi în zonă pentru a proteja Carpaţii, nu sunt luaţi nici un fel în considerare”, notează Der Freitag, potrivit antena3.

Guvernul Ponta a promis noilor săi parteneri de guvernare, UDMR, să le satisfacă toate dorinţele, prima dintre acestea fiind cea a stegului secuiesc. Solicitatea UDMR  va fi reglementată în următoarele luni în Parlament unde a ajuns o initiativă legislativă a lui Dragnea şi Ponta, care practic legalizează arborarea steagului secuiesc pe intituţiile publice din România.

Analiştii politici consideră că acesta este primul pas cedat UDMR spre autonomia teritotială pe care aceşti o tot revendică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *