Secretar de stat acuzat de “RASISM” pentru ca nu si-ar lasa copilul la o scoala cu multi elevi tigani

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost sesizat de mai multe ONG-uri privind declaraţiile făcute de Kiraly Andras Gyorgy, secretar de stat din Ministerul Educaţiei, care a afirmat că nu şi-ar trimite copilul la o şcoală unde învaţă mulţi ţigani.

European Roma Rights Centre (ERRC), Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii – Romani Criss, Agenţia de Dezvoltare Comunitară “Împreună” şi Policy Center for Roma and Minorities “îşi exprimă profunda indignare faţă de recentele declaraţii ale domnului Kiraly Andras Gyorgy, secretar de stat pentru Minorităţi în Ministerul Educaţiei, privind educaţia copiilor romi şi eforturile de a asigura calitatea educaţiei minorităţilor etnice şi naţionale în România”, se arată într-o scrisoare a celor patru ONG-uri adresată ministrului Educaţiei Remus Pricopie, dar şi CNCD. Conform Mediafax, organizaţiile semnatare au trimis scrisoarea şi comisarilor europeni pentru Justiţie, Viviane Reding, pentru Educaţie, Androulla Vassiliou, şi pentru Drepturile Omului, Nils Muiznieks.

w

Kiraly Andras Gyorgy este acuzat că a declarat în 20 septembrie că nu şi-ar trimite copilul la o şcoală unde ponderea ţiganilor este semnificativă. “Trebuie să înţelegem şi faptul că părinţii doresc unităţi şcolare unde este ordine, unde este disciplină şi unde se mai şi învaţă. Este o problema generală, iar referitor la acele unităţi unde ponderea romilor este semnificativă, dacă este delăsare, dacă este debandadă, bineînţeles ca nici eu nu mi-aş lasa copilul acolo”, a spus secretarul de stat, membru UDMR.

Citiți și:  „D-ăștia bat la bax”/Bebino zice că nu-i interlop, ci un bun sportiv și-i amenință pe frații Nebunu

“Departe de a recunoaşte rolul prejudecăţilor majorităţii în problema segregării şcolare a romilor, domnul secretar de stat pare a-şi asuma aceste atitudini, raţionalizând segregarea şi blamând exclusiv comunitatea romă şi copiii romi. Aceste declaraţii larg mediatizate constituie discriminare directă şi sunt de natură a contribui la perpetuarea unor stereotipuri negative, conform cărora, romii în general, ar fi caracterizaţi de dezordine şi lene, iar copiii romi nu ar vrea să înveţe. Acest tip de aserţiuni cu caracter general constituie o regretabilă contribuţie a unui înalt demnitar al statului român, responsabil de problematica educaţională în domeniul minorităţilor, în virtutea funcţiei ocupate, la consolidarea atitudinilor prejudiciante faţă de romi”, arată reprezentanţii celor patru ONG-uri într-un comunicat de presă.

Organizaţiile semnatare consideră totodată necesară delimitarea Ministerului Educaţiei faţă de poziţia exprimată de secretarul de stat pentru Minorităţi, precum şi “precizarea clară a angajamentelor şi intenţiei ministerului de a depune în continuare eforturi în cooperarea cu societatea civilă şi comunităţile de romi în vederea asigurării incluziunii sociale şi a unui învăţământ de calitate şi nediscriminatoriu pentru copiii romi”, se mai arată în documentul citat.

Citiți și:  „D-ăștia bat la bax”/Bebino zice că nu-i interlop, ci un bun sportiv și-i amenință pe frații Nebunu

Scrisoarea ONG-urilor, înregistrată marţi la CNCD, va fi analizată ca sesizare, a precizat pentru Mediafax preşedintele consiliului, Csaba Asztalos.

CNCD este o agenţie a Guvernului României formată în 2001 şi rolul său oficial este combaterea şi sancţionarea discriminării de toate formele din România, inclusiv pe bază de etnie, naţionalitate, vârstă, religie, sex, orientare sexuală, statut HIV, statut social, etc. Cu toate acestea CNDC s-a remarcat în general prin impunerea unei dictaturi a corectitudinii politice în spaţiul public, neavând poziţii energice şi împotriva discriminării românilor din Covasna şi Harghita sau a discriminării pozitive a ţiganilor în defavoarea populaţiei majoritare când vine vorba de locrurile speciale din instituţiile de învăţământ. Sursa: FrontPress.ro 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.