Se schimbă vârsta de pensionare! Cine poate ieşi mai devreme la pensie

Veşti importante pentru mulţi români care pot ieşi la pensie mai devreme, la cerere, fără penalităţi, dacă proiectul lansat recent va intra în vigoare. Modificările vor aduce cu siguranţă veşti bune pentru mii de români.

Parlamentarii vor dezbate în zilele următoare o inițiativă legislativă importantă, care prevede acordarea dreptului de pensionare la cerere, fără penalități, unei anumite categorii de români şi anume personalului medico-sanitar care a efectuat gărzi.

Inițiatorii susțin că medicii desfășoară 47 de ani de vechime în muncă în 41 de ani de activitate, în condiții speciale, cu 32 de factori de risc identificați, astfel că odată cu înaintarea în vârstă, actul medical se poate eroda și ar trebui să poată fi întrerupt la cerere, fără penalităţi.

Inedit este faptul că proiectul mai spune că medicii care ar ieși la pensie astfel ar mai putea practica în unități sanitare private, nu însă în cele de stat.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice – Anexa 2

După punctul 51 se introduce un nou punct, pct. 52, cu următorul cuprins:

“52. Activitatea desfășurată de către categoriile de personal medico-sanitar, inclusiv persoanele care efectuează gărzi peste programul normal de lucru, stabilite prin hotărâre de guvern, la propunerea Ministerului Sănătății.”, se arată în proiect.

Propunerea legislativă este în dezbatere la Senat, care este prima cameră sesizată. În cazul în care legea va fi adoptată și de Camera Deputaților, Ministerul Sănătății va emite un ordin prin care va nominaliza categoriile care vor beneficia de noile măsuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *