CRESC SALARIILE! Salariul minim va ajunge la 1.250 de lei de la 1 mai 2016

salariu

Negocierile pe salariul minim incep. Acesta ajunge deja la procentul de 46% din cel mediu, fiind peste media UE.

Guvernul si partenerii sociali vor incepe vineri negocierile despre cresterea salariului minim pe economie in 2017. Acesta s-a dublat din 2008 pana in prezent, si va ajunge in acest an la 46%.

Tara noastra a avut cea mai mare crestere a salariului minim din 2008, dintre toate statele europene, potrivit unui studiu realizat de Comisia Nationala de Prognoza.

SALARIUL MINIM a crescut in Romania cu 95% in perioada 2008-2015, fiind cel mai mare procent de crestere din Europa. Dupa Romania urmeaza Bulgaria cu o crestere de 64%, Slovacia cu 58% si Letonia cu 57%. In ultimii trei ani, salariul minim a crescut in tara noastra cu 34,3%, ocupand locul din UE, dupa Estonia, unde cresterea a fost de 34,5%.

Citiți și:  Blocul Național Sindical acuză: Guvernul ne vrea săraci!

Potrivit primelor informaţii de la discuţiile care se poartă acum pe tema majorării salariului minim de la 1 ianuarie 2017, Guvernul ar intenţiona să introducă un mecansim de ajustare a salariului minim prin care acesta să crească în funcţie de productivitate sau de creşterea economică, măsură care, în opinia sindicatelor, ar duce la o creştere mai mică.

Pe baza raportului CNP de anul trecut, Ministerul Muncii a invitat sindicatele şi patronatele să-şi spună părerea referitor la metodologia şi principiile de stabilire a salariului minim garantat în plată. Pe 26 februarie vor avea loc primele discuţii între reprezentanţi ai Ministerul Muncii, sindicate şi patronate, pentru discutarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, prin care acesta să fie indexat automat.

Citiți și:  Blocul Național Sindical acuză: Guvernul ne vrea săraci!

Potrivit ultimelor declaraţii ale ministrului Muncii, Ana Costea, în anul 2016, ponderea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată în salariul mediu va fi de 46,62%.

Sindicatele ar dori o creştere a salariului minim de până la 1.400 de lei, începând cu 1 ianuarie 2017.

VEZI SI: Cum sa scapi numai cu AVERTISMENT cand faci o greseala in trafic. Sfaturile politistului Marian Godina

LASA UN COMENTARIU