Se schimba CODUL MUNCII: Vesti foarte IMPORTANTE pentru ANGAJATI

Codul Muncii urmează să se schimbe radical, conform unui nou proiect de lege aflat în dezbatere publică. Se prevăd condiții mai dure pentru angajatori și modificări în ceea ce privește contractul de muncă.

Concret, vorbim despre șase schimbări în ceea ce privește munca la negru sau gri. Prima schimbare se referă la definirea clară a acestora, după cum urmează:

-primirea la muncă a unei persoane, fără încheierea contractului individual de muncă în ziua anterioară începerii activităţii.
-neînregistrarea contractului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.
-primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat.
-primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial,

Citiți și:  DECIZIA luată de Guvern. Informația momentului pentru angajații din România!

A doua schimbare este aceea conformă căreia contractul de muncă încheiat în formă verbală va fi valabil, echivalent cu cel încheiat în scris şi considerat încheiat pe perioadă nedeterminată.

Angajatorii vor putea fi sancţionaţi de Inspecţia Muncii dacă au angajaţi fără forme legale cărora le-au promis că le încheie contracte de muncă, dar nu au făcut-o, scrie economica.net.

VEZI SI: Salariul TAU RAMANE ASA dar parlamentarii isi MARESC PENSIILE! Iti place asa?

A treia modificare: actul adiţional la contractul individual de muncă va fi încheiat înainte de producerea efectelor juridice ale modificării, nu în 20 de zile lucrătoare după producerea modificării, cum prevede acum Codul Muncii, efectele producându-se pentru viitor şi nu retroactiv, cum este stipulat în prezent.

Citiți și:  BANI în loc de CONCEDIU pentru angajati. Care este CONDITIA

A patra schimbare adusă Codului Muncii: Guvernul vrea să le acorde angajatorilor sancţionaţi pentru muncă nedeclarată posibilitatea de a achita jumătate din minimul amenzii aplicate pentru muncă nedeclarată, dacă o plătesc în 48 de ore de la comunicare.

A cincea schimbare prevede amenzi care pot ajunge până la 20.000 de lei pentru angajatorii care nu vor respecta regulile enumerate mai sus. Nu în ultimul rând, cea de-a șase modificare îi obligă pe angajatori să țină o evidență strictă privind timpul efectiv lucrat de angajați.

VEZI SI: VESTE BOMBĂ despre PENSIILE din ROMÂNIA: Acum a făcut ANUNŢUL!

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.