Se schimbă banii! PSD a făcut anunțul. Toți românii sunt vizați: modificare decisivă pentru facturi și plăți

Facturile la servicii și utilități, precum și toate plățile de natură comercială, care până acum se realizau într-o proporție însemnată fiind calculate în euro, ar putea fi interzise, conform unui proiect de lege, care intenționează să încoroneze Leul ca singura monedă pentru astfel de operațiuni.

PSD a anunțat luni seară, prin vocea senatorului Daniel Zamfir, că a înaintat la Camera Deputaților și va vota în sesiunea extraordinară de săptămâna viitoare legea prin care toate facturile la servicii și utilități vor fi calculate în lei.

Trebuie precizat că proiectul de lege, propus de Zamfir, a trecut deja de Senat, Camera Deputaților fiind for decizional.

”PROBA JECMĂNIRII”
”De ce plătim facturile la telefonie mobilă în euro? De ce la cursul de 4,92 lei? De ce toată devalorizarea asta o suportă DOAR consumatorul? Puteți să-i întrebați pe peneliști si useriști, de ce NU VOR să plătiți TOATE facturile la servicii și utilități în lei?

Legea pe care am inițiat-o a fost votată în Senat, iar săptămâna viitoare, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a introdus proiectul pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Camerei Deputaților și va fi votat de PSD!”, a scris Zamfir pe Facebook.

Potrivit iniţiatorilor, proiectul îşi propune consolidarea leului ca unică monedă de plată pe teritoriul României şi determinarea unei repartizări juste între vânzător sau furnizor, pe de o parte, şi consumator, pe de altă parte.

”Preţul, exprimat numai în moneda naţională”
Astfel, se preconizează ca în contractele în care părţile sunt rezidenţi în România, iar obiectul constă în prestarea de servicii sau furnizarea de utilităţi, preţul să fie exprimat numai în moneda naţională, adică în lei.

Totodată, dispoziţiile se aplică oricăror altor plăţi, încasări, transferuri, operaţiuni în conturi curente şi altele asemenea care decurg din vânzări de bunuri şi prestări de servicii între rezidenţi, inclusiv din împrumuturi, credite, leasing, asigurări, service, transporturi de mărfuri sau de pasageri, coletărie, mesagerie sau poştă, indiferent dacă sunt consemnate sau nu prin facturi.

Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi, care fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, se realizează numai în moneda naţională (leu), cu excepţia categoriilor de rezidenţi care pot efectua operaţiuni în valută.

Punct și de la capăt
Toate celelalte operaţiuni între rezidenţi, care nu fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, pot fi efectuate în mod liber, fie în moneda naţională (leu), fie în valută, mai prevede textul iniţiativei.

Dacă proiectul legislativ va trece și de Camera Deputaților și va fi promulgat de Președinție, va consemna practic o resetare a pieței monetare și financiare din România, în condițiile în care în prezent facturile sunt calculate în euro, în covârșitoarea lor majoritate.

Discuțiile vizând aderarea țării noastre la zona euro vor fi practic inutile, iar însemnătatea monedei unice europene va înregistra o prăbușire în România.

Măsura ar putea avea consecințe însemnate asupra mediului de afaceri și în privința percepției investitorilor străini asupra economiei autohtone.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.