Se reia sau nu stagiul militar obligatoriu în România? Răspunsul MApN

stagiul-militar

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) infirmă categoric faptul că există un proces de mobilizare a rezerviştilor sau de recrutare a tinerilor, potrivit unui comunicat de presă remis.

„Documentul la care se face referire, ordinul comun publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, actualizează modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare, pentru efectuarea vizitei medicale. Acest demers este unul legal, în conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede în mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document”, se arată în comunicatul MApN.

CITESTE SI: 

„Referitor la aprecierile privind capacitatea operaţională a Armatei sau implicarea României în vreun act militar pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apărării Naţionale precizează că acestea sunt speculaţii şi trebuie evitată căderea în capcana unui război psihologic. Armata României este în măsură să-şi îndeplinească îndatoririle stabilite prin Constituţie, pentru asigurarea securităţii naţionale şi îndeplinirea obligaţiilor internaţionale asumate de România în plan militar”, informează MApN.

Șeful statului a explicat în emisiunea ”Evenimentul zilei”, pe postul B1 TV, procedurile declanșate de Ministerul Apărării Naționale. Armata României își evaluează capacitatea de a mobiliza rezerviștii. Președintele Traian Băsescu a explicat că situația e impusă de evoluția lucrurilor din Ucraina. Pentru că suntem o țară NATO, Armata a declanșat și în România proceduri similare cu cele din alte țări ale Alianței. Procedurile derulate deja de MApN au scos la iveală o situație aparte în care este acum România, situație remarcată și de Traian Băsescu.

”Nu există posibilitatea decretării unei mobilizări. Urmare a declanşării unor proceduri la nivel NATO şi noi ne-am evaluat rezerviştii. Dar să ştiţi că nu a făcut-o numai România. Au făcut-o toate statele membre NATO. Sunt nişte proceduri interne în NATO”, a declarat Traian Băsescu.
Întrebat de jurnalistul Dan Andronic dacă aceste proceduri sunt impuse de evoluția situației din Ucraina, președintele României a confirmat.

”Sigur că da, a trebuit făcută o evaluare: ce capacitate de a mobiliza rezervişti avem, dacă este atacată una din ţările baltice. Deci nu e nimic spectaculos în treaba asta. Dar asta ne-a prilejuit ocazia să constatăm că mulţi din rezerviştii noştri sunt în Italia şi Spania. Deci trebuie să găsim o modalitate, ori de a ne adapta la situaţia existentă, ori de a găsi soluţii să ne putem”, a explicat șeful statului.

Președintele Băsescu a mai spus că în toate țările europene se derulează proceduri asemănătoare.

Moldova, țara cea mai afectată

”Moldova este țara cea mai afectată de situația din Ucraina în primul rând pentru că Moldova avea relaţii economice foarte puternice cu Ucraina”, a mai spus Traian Băsescu. – EVZ

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

2 comentarii

  1. Futu-va in gura sa va fut, abia acuma realizati ca lumea e plecata in alte tari, acum cand aveti nevoie nu ma stiti cum sa faceti sa ii aduceti inapoi.

    V-ati batut joc de rezervisti, de tineri si acum le cereti sa se inroleze sa lupte pentru tara in timp ce voi " o fercati la rece".

    Oooo dar abia astept sa va vad fetele cand o sa se faca o curatenie generala in tara asta si sa vad cum multe din "gunoaiele" de la conducere vor fi executate public pentru ca eu asa vad ca se indreapta lucrurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *