Se confirmă. Bărbații români, săltați de acasă și duși, cu forța, în Armată

Dacă proiectul de lege inițiat de Ministerul Apărării Naționale va fi aprobat de Guvern, nimeni nu va mai avea scăpare. Toți românii care au efectuat serviciul militar, care a fost obligatoriu până în 2007, vor fi luați cu forța de-acasă și concentrați de MApN atât pentru instrucție, cât și pentru a efectua diferite misiuni. Aceste misiuni pot fi în construcții militare, pază obiective, sectorul medical și oriunde are ministerul deficit major de personal. Perioada misiunilor nu este specificată în proiectul de act normativ.

Dacă românii nu s-au angajat în Armată de bunăvoie, MApN s-a gândit să-i oblige. Astfel, potrivit proiectului de act normativ care modifică Legea 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, toți românii care au efectuat stagiul militar riscă să fie luați cu arcanul în Armată. Ministerul Apărării Naționale explică faptul că proiectul creează cadrul legal privind instruirea rezervei operaționale pe timp de pace, similar rezerviștilor voluntari, avându-se în vedere necesitatea menținerii aceluiași nivel de pregătire militară a acestor categorii de rezerviști, care pot completa, în situațiile prevăzute de lege, structurile cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale. Totodată, rezerviștii pot fi concentrați, pe timp de pace, pentru îndeplinirea unor misiuni pe o perioadă determinată, potrivit nevoilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale. ”Schimbările legislative în acest sens au în vedere reglementarea în articole distincte a modului în care rezerviștii voluntari și rezerviștii pot și concentrați și/sau mobilizați. Menținerea actualelor prevederi referitoare la posibilitatea instruirii rezervei operaționale doar pe timpul stărilor excepționale limitează capacitatea structurilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale de a-și îndeplini misiunile, avându-se în vedere și schimbările produse în plan operațional și al înzestrării cu tehnică și echipamente ale forțelor armate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului legislativ inițiat de MApN.

Citiți și:  Ne pregătim de război? Se schimbă Legea mobilizării pentru apărare

15 zile instrucție, restul muncă

Potrivit modificărilor din proiectul de lege al MApN, rezerviștii vor putea fi mobilizați sau concentrați, după caz, pentru instruire pe o perioadă de până la 15 zile calendaristice, anual, precum și pentru îndeplinirea unor misiuni, pe o perioadă determinată, potrivit nevoilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, pe timp de pace. ”Rezerviști sunt și toți cei care au stagiul militar efectuat, până în 2007, când s-a eliminat obligativitatea serviciului militar. Aceștia vor fi obligați să îndeplinească orice tip de misiune, cum ar fi paza unei unități militare, că pleacă activii la luptă și trebuie să păzească cineva unitatea, amplasarea și instalarea de stații de comunicații, la transportul logisticii, la bucătărie, pot fi medici, pot fi în orice specialitate care are deficit la MApN. Și în momentul de față Armata are deficit de medici, de psihologi, finanțiști, cam de toate. Ei vor de mult timp să facă chestia asta. Dacă nu vine nimeni de voie bună, s-au gândit să îi oblige. Mobilizarea poate fi și parțială și să cheme rezerviștii, la inundații de exemplu. O să le trimită jandarmul cu polițistul la ușă și o să-l ia pe om în Armată”, ne-a declarat maiorul în rezervă dr.ing. Dan Băzăvan. Acesta ne spune că această concentrare poate fi pe șase luni, un an, poate fi oricât și cu încazarmare, cum se făcea pe vremuri. Totodată, rezerviștii vor fi folosiți, cel mai probabil, la construcțiile militare, având în vedere că toate pontoanele și podurile sunt construite de militari.

Citiți și:  Se da LEGE pentru cei între 18 și 35 de ani! Informația serii pentru toată România (DOCUMENT)

Deficit uriaș

Dr.ing. Dan Băzăvan susține că Guvernul nu are niciun interes să informeze suficient Armaata, rezerviștii și populația, și că oferă doar frânturi. ”Lipsa de personal militar din Aramată nu este de ieri, de azi, este de ani de zile. Eu am fost în unități militare unde aveam încadrare de 27%-40% personal și multe unități militare sunt așa. Nu se mai duce nimeni, mai ales în unitățile izolate, că sporul ăla de izolare se plătește doar în anumite condiții sau deloc”, ne-a mai precizat maiorul în rezervă dr. ing. Dan Băzăvan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Un cometariu

  1. amariei cristian

    eu am facut cerere si chiar fise probe sportive, psihologice,medicala si nu repartizat,dar sa te ia cu politia de acasa,ii fake news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.