Se anulează Jocurile Olimpice de la Tokyo? Decizia aparține Comitetului International Olimpic

Ministrul japonez al Jocurilor Olimpice a declarat că decizia amânării sau anulării JO 2020 de la Tokyo aparține Comitetului Internaţional Olimpic, în condițiile în care țara tocmai a raportat că a atins pragul de 1.000 de persoane infectate cu coronavirus.

Cazurile de infecţie cu noul coronavirus din Japonia au atins pragul de 1.000, a anunţat postul public NHK. Dintre acestea, 706 sunt persoane de pe vasul de croazieră Diamond Princess, iar 12 au decedat, a indicat Ministerul Sănătăţii.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat miercuri că Japonia va continua pregătirile pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de vară, în contextul speculaţiilor potrivit cărora evenimentul ar putea fi amânat din cauza ameninţării coronavirusului.

”Vom continua pregătirile în timp ce ne coordonăm îndeaproape cu CIO (Comitetul Internaţional Olimpic) şi comitetul organizatoric”, a declarat şeful Secretariatului Guvernului, Yoshihide Suga, în cadrul unei conferinţe de presă, conform Agerpres.

Iar ministrul japonez al Jocurilor Olimpice, Seiko Hashimoto, a declarat miercuri că amânarea sau anularea JO 2020 de la Tokyo este „de neconceput”, în timp ce epidemia de coronavirus continuă să ridice întrebări în legătură cu menţinerea evenimentului în această vară.

Decizia aparține CIO
Ministrul a recunoscut, totuşi, că „este de competenţa Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) să ia decizia finală cu privire la Jocuri”.

Olimpiada urmează să înceapă în mai puţin de cinci luni, iar preşedintele CIO, Thomas Bach, a reiterat marţi că susţine continuarea pregătirilor pentru Jocurile Olimpice de vară din acest an, în pofida ameninţării coronavirusului.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat marţi că a avut discuţii cu Bach, pe tema Jocurilor Olimpice de la Tokyo. „Cred că ar fi prea devreme să luăm acum o hotărâre, ar fi de preferat să monitorizăm situaţia”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu prilejul unei conferinţe de presă la Geneva, notează sursa citată.

Premierul Shinzo Abe a cerut ca şcolile să fie închise luna aceasta, companiile îşi încurajează angajaţii să lucreze de acasă, iar mai multe evenimente sunt anulate sau se desfăşoară în spaţii fără spectatori.

Gazda Jocurilor Olimpice, Tokyo, a raportat 40 de cazuri, în timp ce persoane infectate cu coronavirus au fost depistate chiar şi în îndepărtata prefectură sudică Okinawa.

LASA UN COMENTARIU