Scrisoarea mamei lui Victor Costache: Tare m-am supărat când ai acceptat să fii ministru

Mama ministrului Sănătății a trimis o scrisoare adresată fiului său pe adresa redacției „Ziarului de Iași”.

Aceasta îl încurajează pe Victor Costache prin citate din cărți și îi transmite că este mândră de el și că îl susține. Ea nu vrea ca acesta să demisioneze la presiunea celorlalți, dar nici să nu țină de scaun, „făcând bine cu forța”.

Redăm scrisoarea în variantă integrală:

Dragă Victor,

În 1997, când a apărut Paradoxul moralei de Vladimir Jankélévitch, ţi-am citit următorul pasaj: „Datoria marelui chirurg, dacă el este singurul care să practice cutare sau cutare operaţie delicată în care este specialist, ar fi, mai degrabă, să nu se dăruiască decât cu bună ştiinţă, menajându-şi, pe cât posibil, inestimabilele aptitudini. (…) Nu e vorba de nebunia sacrificiului ci, pur şi simplu, de o bună gestiune şi de o înţeleaptă economie. (…) pentru fiinţele finite, raţionalizarea este o soluţie raţională” (Ed. Echinox, p. 63).

Erai student. Aveam încredere în viitorul tău. Toate rezultatele tale la şcoală şi facultate fuseseră şi erau excelente. Aveai bursă de merit, lucrai în timpul liber, la 18 ani fuseseşi vicecampion la primul campionat de karate seniori. Cântai şi la pian. Mă temeam doar de faptul că munceai prea mult, aşa după cum văzuseşi la bunici şi la mine. Tu însă ne-ai întrecut. Tare m-am supărat când ai acceptat demnitatea de ministru. Nu de capacităţile tale mă îndoiam, dar ştiam cât de mare putea fi răutatea şi invidia omenească.

Victor, în acest moment, dacă ai accepta sugestia „navei amiral” a presei de investigaţie româneşti, de a demisiona, ar fi o laşitate. Omul curajos (şi eu ştiu cât de curajos eşti), „acceptă şi suportă ceea ce este frumos să înfrunţi şi de care este ruşinos să fugi” (Aristotel, Etica, Cartea a III-a, cap. VII). Nu întârzia totuşi! Nu poţi face bine oamenilor împotriva voinţei lor. Lasă-i pe nistoreşti să-i intoxice pe proşti! Lasă-i pe PSD-işti să se bucure de infecţiile intraspitaliceşti! Copiii tăi, soţia, bolnavii şi cercetarea te aşteaptă! Eu te felicit pentru tot ce-ai realizat!

Mulţumesc tuturor celor care te-au apărat, începând cu domnul premier Orban.

Mama

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.