Scrisoarea generalilor. Se dezintegrează o mare putere din Europa: Vom avea „război civil” și „mii de morți”

Zeci de generali în retragere au adresat o scrisoare deschisă extrem de dură președintelui Macron. Avertizând asupra pericolului care pîndește țara.

Scrisoarea generalilor, fără precedent în istoria Franței, a fost semnată de o sută de ofițeri superiori și o mie de soldați, potrivit France24.

Publicată în revista de dreapta „Valeurs Actuelles”, epistola avertizează că politicile „laxe” vor duce la haos, necesitînd „intervenția camarazilor noștri în serviciu activ în misiunea de protecție a valorilor noastre civilizaționale”.

”Franța este în pericol, mai multe pericole de moarte o amenință. Noi, care, chiar și în retragere, rămânem soldați ai Franței, nu putem, în circumstanțele actuale, să rămânem indiferenți față de soarta frumoasei noastre țări”, scriu generalii.

Ei avertizează că eșecul de a acționa împotriva „hoardelor suburbane” – aluzie la locuitorii din zonele locuite în special de imigranți – și a altor grupări care „dispresc țara noastră” va duce la „război civil” și la „mii de morți”.

„Pe steagurile noastre găsim scris în litere de aur cuvintele „Onoare și Patrie”. Dar astăzi onoarea noastră constă în denunțarea dezintegrării care ne afectează patria”, continuă semntarii. Aceștia denunță faptul că în Franţa se răspîndesc „dogme contrare Constituţiei”, iar în marile cartiere se înrădăcinează islamismul.

Guvernul și partidele de stânga au criticat scrisoarea, care a fost publicată la 60 de ani de la o lovitură de stat eșuată, pusă la cale de generali Franței care luptau pentru independența Algeriei.

Ministrul Apărării, Florence Parly, a avertizat că cei care au semnat scrisoare și servesc încă în armată vor fi pedepsiți pentru că au încălcat legea care le cere să rămână neutri din punct de vedere politic.

Scrisoarea vine în contextul alegerilor prezidențiale de anul viitor, iar temele de campanie se prefigurează de acum ca fiind imigrația, securitatea și răspândirea islamului radical.

Un sondaj recent a arătat că securitatea și lupta împotriva terorismului rămîn printre prioritățile electorale, mai ales după decapitarea, în 2020, a unui profesor care le-a arătat elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed.

„Cine și-ar fi putut imagina acum 10 ani că un profesor va fi într-o zi decapitat la ieșirea din școală”, au scris generalii amintind uciderea lui Samuel Paty de către un imigrant cecen.

Principalul semnatar al scrisorii, Christian Piquemal, este un fost comandant al Legiunii Străine, arestat pentru că a luat parte la o demonstrație anti-migranți în 2016, notează AFP.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!