Science Daily. Un nou pericol pentru omenire: S-a descoperit O ALTA TULPINA de coronavirus. „Are potențialul de a se multiplica în celulele umane!”

Noi cercetări de la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill sugerează că o tulpină de coronavirus care a alarmat recent industria porcină ar putea avea potențialul de a se răspândi și la oameni.

Tulpina de coronavirus, cunoscută sub numele de sindrom de diaree acută porcină coronavirus (SADS-CoV), a apărut la lilieci și a infectat efectivele de porcine în toată China de când a fost descoperită pentru prima dată în 2016. Focarele unei astfel de boli au potențialul de a face ravagii economice în multe țări din întreaga lume care se bazează pe industria cărnii de porc, relatează Science Daily.

Amenințarea potențială a virusului pentru oameni a fost demonstrată în testele de laborator care au dezvăluit că SADS-CoV s- replicat eficient în ficatul uman și celulele intestinale, precum și celulele căilor respiratorii. Constatările au fost publicate pe 12 octombrie în PNAS.

Citiți și:  Alerta medicala! A apărut un alt Coronavirus, tot de la lilieci si tot din China. Virusul nu a fost raportat!

Tulpina de coronavirus, un adevărat pericol! Ar putea trece la om
Deși se află în aceeași familie de viruși ca betacoronavirusul SARS-CoV-2, care provoacă boala respiratorie COVID-19 la om, SADS-CoV este un alfa-coronavirus care provoacă boli gastro-intestinale la porcine. Virusul provoacă diaree severă și vărsături și a fost deosebit de mortal pentru purceii tineri.

De asemenea, SADS-COV este diferit de alte două alfa-coronavirusuri care circulă la oameni și care declanșează răceala comună, HCoV-229E și HCoV-NL63.

„În timp ce mulți cercetători se concentrează asupra potențialului emergent al betacoronavirusurilor, cum ar fi SARS și MERS, de fapt, alfacoronavirusurile se pot dovedi la fel de importante – dacă nu chiar mai importante – există îngrijorări sănătatea umană, având în vedere potențialul lor de a sări rapid de la o specia la alta”, a declarat Ralph Baric, profesor de epidemiologie la UNC-Chapel Hill Gillings School of Global Public Health.

Citiți și:  Alerta medicala! A apărut un alt Coronavirus, tot de la lilieci si tot din China. Virusul nu a fost raportat!

Deși până în prezent nu a fost confirmat vreun caz de SADS-CoV la om, pandemia COVID-19 reprezintă un memento puternic: multe tulpini de coronavirus găsite la animale au potențialul de a infecta și oamenii – un efect cunoscut sub numele de spillover (n.r. efect de revărsare, virusul trece de la o specie la alta).

Gandul.ro

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile