Science Daily. Un nou pericol pentru omenire: S-a descoperit O ALTA TULPINA de coronavirus. „Are potențialul de a se multiplica în celulele umane!”

Noi cercetări de la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill sugerează că o tulpină de coronavirus care a alarmat recent industria porcină ar putea avea potențialul de a se răspândi și la oameni.

Tulpina de coronavirus, cunoscută sub numele de sindrom de diaree acută porcină coronavirus (SADS-CoV), a apărut la lilieci și a infectat efectivele de porcine în toată China de când a fost descoperită pentru prima dată în 2016. Focarele unei astfel de boli au potențialul de a face ravagii economice în multe țări din întreaga lume care se bazează pe industria cărnii de porc, relatează Science Daily.

Amenințarea potențială a virusului pentru oameni a fost demonstrată în testele de laborator care au dezvăluit că SADS-CoV s- replicat eficient în ficatul uman și celulele intestinale, precum și celulele căilor respiratorii. Constatările au fost publicate pe 12 octombrie în PNAS.

Tulpina de coronavirus, un adevărat pericol! Ar putea trece la om
Deși se află în aceeași familie de viruși ca betacoronavirusul SARS-CoV-2, care provoacă boala respiratorie COVID-19 la om, SADS-CoV este un alfa-coronavirus care provoacă boli gastro-intestinale la porcine. Virusul provoacă diaree severă și vărsături și a fost deosebit de mortal pentru purceii tineri.

De asemenea, SADS-COV este diferit de alte două alfa-coronavirusuri care circulă la oameni și care declanșează răceala comună, HCoV-229E și HCoV-NL63.

„În timp ce mulți cercetători se concentrează asupra potențialului emergent al betacoronavirusurilor, cum ar fi SARS și MERS, de fapt, alfacoronavirusurile se pot dovedi la fel de importante – dacă nu chiar mai importante – există îngrijorări sănătatea umană, având în vedere potențialul lor de a sări rapid de la o specia la alta”, a declarat Ralph Baric, profesor de epidemiologie la UNC-Chapel Hill Gillings School of Global Public Health.

Deși până în prezent nu a fost confirmat vreun caz de SADS-CoV la om, pandemia COVID-19 reprezintă un memento puternic: multe tulpini de coronavirus găsite la animale au potențialul de a infecta și oamenii – un efect cunoscut sub numele de spillover (n.r. efect de revărsare, virusul trece de la o specie la alta).

Gandul.ro

113 vizualizări

Susțineți presa independentă. Ne puteți sprijini printr-o donație prin PayPal:

LASA UN COMENTARIU