SCHIMBĂRI MAJORE în CODUL PENAL! 7 ani de PUŞCĂRIE pentru barbatii care isi BAT NEVESTELE

Bărbaţii care îşi agresează nevestele riscă să stea 7 ani in puscarie. Acest lucru este prevăzut într-un proiect legislativ de modificare a Codului Penal, pe care senatorii se pregătesc să-l voteze. 
violenta_e-crop-644x416

Senatorii pregătesc o schimbare fundamentală în Codul penal, care urmăreşte să stopeze violenţa domestică. Aceştia au decis să reducă de la 90 de zile la 30 de zile perioada de îngrijiri medicale necesare pentru ca procuratura să-l aresteze pe agresor. Potrivit expunerii de motive din proiectul de act normativ, în perioada februarie-decembrie 2014 au fost sesizate peste 9.000 de acte de violenţă împotriva femeilor, iar majoritatea covârşitoare a cazurilor au rămas fără urmări legale. „Din totalul sesizărilor de violenţe, în doar 276 de cazuri au fost înregistrate condamnări. Acest fapt se datorează şi retragerii plângerilor depuse de victime, care se află sub şantaj şi ameninţare”, se mai arată în expunerea de motive. „Noi am făcut această propunere de modificare legislativă împreună cu o casă de avocatură. Chiar şi 30 de zile ni se pare mult, dar ne-au explicat cei de la Institutul Medico-Legal cum se interpretează diversele forme de răni şi că nu putem cere mai puţin de atât. De exemplu, pentru o fractură este nevoie de până la şase săptămâni de îngrijiri medicale sau mai sunt controalele medicale şi curăţarea rănilor care se consideră îngrijiri medicale. După ce aceste modificări ale Codului penal vor intra în vigoare, dacă femeia agresată depune plângere şi înregistrează 31 de zile de îngrijiri medicale, procuratura se autosesizează şi trece la arestarea agresorului, indiferent că femeia îşi retrage plângerea sau nu. Atunci, statul consideră că viaţa ei este pusă în pericol şi acţionează în numele victimei, iar agresorul riscă până la 7 ani închisoare pentru că pedeapsa se majorează dacă este implicat un membru al familiei. Este vorba, până la urmă, de coerciţie. Atât timp cât ştii că nu eşti pedepsit, nu-ţi pasă, dar dacă ştii că rişti ani buni de închisoare, te gândeşti de două ori înainte de a comite acte de violenţă. La 90 de zile, oamenii stăteau relaxaţi”, ne-a declarat Simona Voicescu, preşedinta Asociaţiei „Necuvinte”, iniţiatoarea proiectului legislativ.

Plângerea iniţială a victimei, esenţială 

Preşedinta Asociaţiei „Necuvinte” ne mai spune că este foarte important ca femeile agresate să depună plângere. „Din păcate, este esenţial ca victima să depună plângere. Noi încercăm să le explicăm tuturor că fără să ceară ajutor nu le poate ajuta nimeni, chiar dacă este neplăcut şi sistemul este anevoios. Noi, ca asociaţie, nu putem interveni cu forţa în viaţa unui om. Majoritatea îmi spun că îşi duc crucea, dar eu nu mai suport să aud acest lucru, sunt nişte drepturi care trebuie respectate, violenţa este prevăzută în Codul penal”, a afirmat Simona Voicescu.

Violenţa, sub dominaţia iraţionalului

Senatoarea Ecaterina Andronescu, unul dintre semnatarii proiectului de act normativ, susţine că „violenţa este sub dominaţia iraţionalului”. „Am decis să reducem perioada de îngrijiri medicale în care se autosesizează procuratura, ceea ce înseamnă o condiţie mai severă în lege. Şi 30 de zile cred că este foarte mult, dar 90 de zile era exagerat”, ne-a precizat Ecaterina Andronescu.

„Dacă agresorul stă şapte ani în puşcărie, se potoleşte de tot.” – Simona Voicescu, preşedinta Asociaţiei „Necuvinte”

166 de cazuri de omor şi tentativă de omor asupra femeilor au fost sesizate anul trecut. (sursa)

VEZI SI: Noul Cod Penal prea bland cu cei care abuzeaza sexual copiii Romaniei

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

2 comentarii

  1. O sa ne emigreze toate masochistele!

  2. 1. Al dracului fie ala care se mai insoara dupa ce intra in vigoare legea asta. Nici nu ma mai gandesc sa stau macar cu vreuna!
    2. E discriminare pozitiva daca nu se aproba si amendamentul ca ea sa nu aiba voie sa divorteze de tine pana nu iesi din inchisoare!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.