Scenariu exploziv lansat de Adrian Năstase: Care e planul lui Iohannis?

Fostul prim-ministru Adrian Năstase a comentat rezultatele de la alegerile parlamentare şi a ajuns la concluzia că planurile preşedintelui Klaus Iohannis au fost zădărnicite de o „moţiune de cenzură populară”.

Adrian Năstase a scris, pe blog, un text intitulat „Moţiunea de cenzură populară împotriva lui Iohannis a trecut”, în care vorbește despre scorul obţinut la aceste alegeri parlamentare de PNL, care a fost depășit de PSD. Pornind de la o situaţie prin care a trecut, în 1997 de președintele Franței, Jacques Chirac, fostul lider al PSD a lansat un scenariu exploziv despre intențiile președintelui Iohannis.

„În 1997, președintele Franței, Jacque Chirac a dorit să întărească majoritatea de dreapta și a dizolvat Parlamentul, organizând alegeri anticipate, cu un an înaintea celor ce trebuiau să se desfăşoare la termen. Rezultatul a fost dezastruos pentru RPR și UDF, care au pierdut jumătate dintre locurile în Parlament.

Așa a început «a treia coabitare» din Franța, noua majoritate, de stânga, propunându-l ca prim ministru pe Lionel Jospin, prim-secretar al Partidului Socialist Francez (un personaj admirabil pe care l-am primit la București, în perioada când conduceam guvernul), înlocuindu-l pe Alain Juppe care, ulterior – deși penal – a fost și ministru de Externe al Franței, iar acum este membru al Consiliului constituțional (vă rog să nu-i spuneți lui Dan Barna!)”, a scris Năstase în debutul textului despre alegerile parlamentare şi Iohannis.

Încă un mandat, adevăratul scop al lui Iohannis?
Astfel, Adrian Năstase a subliniat că liderul de la Cotroceni ar fi putut evita situaţia politică din prezent dacă ar fi învăţat ceva din experienţa lui Chirac. Mai mult, fostul şef al Guvernului României i-a transmis lui Iohannis că scorul înregistrat de PNL putea fi mai bun dacă alegerile parlamentare erau amânate pentru primăvara anului 2021:

„Iohannis nu a înțeles lecția asta. A încercat să obțină întreagă putere, inclusiv un parlament care să schimbe Constituția (poate pentru a introduce posibilitatea unui al treilea mandat?). Rezultatul este umilitor pentru PNL. Iar intrarea AUR în parlament îi va crea numeroase probleme (de fapt, nu numai lui).

Și acum câteva observații rapide despre alegeri. Se confirmă ceea ce am spus în mai multe rânduri: aceste alegeri nu trebuiau să se desfășoare acum, ci trebuiau organizate în primăvara viitoare, pentru a permite un nivel ridicat al prezenței și un grad mai ridicat de legitimitate).”

De ce n-au ieşit românii la vot?
Despre recordul de prezență scăzută la vot – doar 33% -, dar şi despre ultimele rezultate oficiale parțiale după numărarea a 96,41% din voturi (PSD – 30%, PNL – 25%, USR – 15%, AUR – 8,7%, UDMR – 6%. Pro România nu intră în Parlament, PMP e la limită), Adrian Năstase a punctat că mesajele lui Iohannis poartă toată vina: „Primul aspect este cel al prezenței, de fapt al absenteismului.

Este cel mai redus nivel al prezenței la un scrutin parlamentar de după 1989. Cea mai facilă explicație este cea a fricii de infectare, însă dacă ne gândim că magazinele sunt pline, atunci cred că nu doar frică de Covid-19 explică absenteismul, ci sunt alte cauze.

A fost o veritabilă moțiune de cenzură populară împotriva lui Klaus Iohannis, care a început să lucreze și sâmbăta doar pentru a avea și parlamentul său! Dacă în urmă cu un an Iohannis obținea 6,5 milioane voturi, acum PNL are în jur de 1,2 milioane de voturi. Practic, 4 din 5 votanți ai lui Iohannis de anul trecut nu-l mai susțin acum.”

Diaspora, Iohannis şi Nicolae Ceauşescu
Adâncind şi mai mult cuţitul în rana provocată liberalilor de aceste alegeri, Năstase a subliniat că impactul pe care îl avea formaţiunea în străinătate s-a diminuat drastic. „În diaspora, în urmă cu un an, au fost 944.077 votanți, acum sunt sub 300.000. Ceea cea arată că Iohannis este într-o criză de legitimitate populară.

Ludovic Orban (n.r. – şi-a prezentat demisia din fruntea Guvernului României luni seara) nu are legitimitatea de a solicita continuarea mandatului în fruntea guvernului, chiar dacă PSD nu ar reuși să constituie o majoritate parlamentară. Este epuizat politic și menținerea lui în fruntea guvernului va crește tensiunea socială și politică din România.

De ce a pierdut Iohannis alegerile? Populația a observat că Iohannis și PNL doresc organizarea cu orice preț a alegerilor, în pofida creșterii numărului de infectări și a măririi rapide a numărului de morți. Prin absenteism alegătorii au dorit să transmită un mesaj că nu sunt de acord cu apariția unui nou Ceaușescu.”

PSD vs. PNL, 1-0. Refacerea după Dragnea
Comparând scorurile obţinute PSD şi PNL la ultimele alegeri parlamentare, Năstase a notat că social-democraţii puteau obţine un scor şi mai consistent, dar încă nu şi-au revenit după ce Liviu Dragnea a fost la conducerea formaţiunii până în mai 2019, când a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGSPC Teleorman.

În iunie 2012, şi Adrian Nastase a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, după contopirea pedepselor din dosarele Zambaccian şi Trofeul calităţii, dar a fost eliberat în august 2014 după ce a executat o treime din pedeaspă (16 luni de detenţie). La acea vreme, judecătorii au considerat că este vinovat pentru luare de mită în formă continuată şi pentru şantaj.

„PNL a sfidat populația, prin refuzul de a face teste și mai ales, prin speranța că dacă transferă bani către presă vor controla și mințile oamenilor. A fost o avalanșă de evenimente în ultima săptămână de campanie, iar alegătorii au simțit că se încearcă să fie păcăliți, iar absenteismul a fost principala formă de «participare» politică.

PNL a arătat că nu este o forță a progresului și a dezvoltării, ci a clientelismului obraznic. După un an de guvernare, a devenit evident că nu are resursele politice necesare pentru a trece România prin criză, iar bilanțul macroeconomic este unul cu adevărat dezastruos.

PSD și-a menținut nucleul electoral, iar rezultatul, fără a fi unul excepțional, arată că partidul se reface treptat după epoca Dragnea. Trebuie remarcat totuși că numărul celor care au ieșit să voteze PSD – aproximativ 1,5 milioane este cu mult sub numărul celor care, spre exemplu, în 2004, au votat pentru partid – 4,3 milioane”, a mai scris Năstase.

Greşeala PSD, scorurile USR PLUS şi AUR
„Mai trebuie spus că partidul, conștient de faptul că nu poate depăși nivelul de 35-40% din voturi, nu a știut să-şi construiască aliați pentru parlament. Sigur, a fost și vina lui Ponta în exacerbarea tensiunilor cu PSD, în ideea de a lua voturi de aici. În final, 4-5 procente s-au pierdut în felul asta prin neintrarea în parlament a Pro România.

La fel, o anumită inabilitate a dus la dispariția anterioară a ALDE. Iohannis a reușit însă o performantă extraordinară la aceste alegeri istorice – în loc să scoată PSD din viață politică românească (cum anunțase), a reușit să-l aducă pe primul loc. Liderii partidului ar trebui să-i acorde o decorație!

USR-Plus – scorul obținut arată că formațiunea a devenit un partid vechi. Nu au mai reușit să catalizeze un val al speranței. Au fost păcăliti de PNL și de Iohannis, care le-au fluturat pe sub nas intrarea la guvernare înainte de a ști câte mandate vor primi de la votanți. În acest fel au preluat din imaginea negativă a PNL și au încetat să mai fie «partidul anti-sistem».

Scorul AUR: există la fiecare scrutin electoral un vot de protest împotriva sistemului politic, votul anti-sistem iar în condițiile în care PSD a abandonat mesajul național foarte direct afirmat, acest lucru a permis apariția unei noi formațiuni politice, care a speculat situația. Vom vedea dacă acest partid despre care nu știm mare lucru (membri, organizare, ideologie, finanțare) va rezistă în parlament (vezi istoria PUNR, PNG, PPDD, etc) sau se va dizolvă, bucată cu bucată, în partidele existente. PS: La acesta ora, nu știu încă dacă Iohannis a decis să bage PMP în parlament sau nu”, a mai completat Adrian Năstase pe blog.

Canal Telegram Romanesc

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *