SCENARIU DE RAZBOI: Trupele rusesti ar putea ajunge la granita Romaniei. Cat ar dura invazia.

tanc

O analiza a expertilor americani arata ca fortele militare ale Kremlinului ar putea sa inainteze pana la hotarele tarii noastre. Suna ca un cosmar, dar chiar si specialistii romani confirma ca este posibil.

Analistii de la Stratfor, institutul american poreclit “CIA din umbra”, au realizat o simulare a scenariilor care ar putea duce la un conflict direct intre Rusia si NATO in Ucraina. Niciunul dintre scenarii nu este optimist iar unul dintre ele presupune ca fortele Moscovei sa avanseze pana la hotarele Romaniei.

Nu este vorba de o prognoza, spun analistii americani, ci pur si simplu de un exercitiu, o simulare a posibilelor evolutii militare din regiune. Toate scenariile propuse de cei de la Stratgor suna insa plauzibil iar unul dintre ele este destul de sumbru pentru Romania.

Mai precis, americanii spun ca “una dintre cele mai discutate optiuni este cea a unei inaintari rusesti de-a lungul coastei sudice a Ucrainei pentru a face legatura intre Crimeea si separatistii din est”. In plus, rusii ar putea face jonctiunea si cu fortele lor din Transnistria. “Logica unei astfel de manevre ar fi aceea de a paraliza Kievul, taindu-i accesul la Marea Neagra si securizand interesele Rusiei in regiune printr-un arc neintrerupt”. Doar ca, in mod evident, o astfel de ofensiva nu ar aduce Rusia doar la granitele Moldovei, ci si la cele ale Romaniei.

romania-razboi

Despre un scenariu similar vorbeau de curand si istoricul Armand Gosu si fostul ministru de externe Cristian Diaconescu la “Dupa 20 de ani”. “Rusia poate sa inainteze. E nevoie de culoar de comunicare intre Rusia si Crimeea, atunci mai trag un coridor de minim 50 de kilometri, fiindca poti avea artilerie grea care sa iti loveasca linia ferata si atunci iti trebuie macar 50 km. Sau Rusia poate sa inainteze pana la Odessa, amintiti-va ce s-a intamplat anul trecut la Odessa. Situatia e foarte tensionata in continuare in oras, apar tot felul de grupuri neidentificate iar de acolo pana la Galati sunt 2 ore. Crimeea nu e nici langa Estonia, nici langa Polonia, e langa Romania. Un avion, daca pleca de pe o baza aeriana din Simferopol, faca pana la Bucuresti cateva minute. O racheta trasa din Crimeea face pana in orice punct de pe teritoriul Romaniei cateva minute. Eu as fi foarte atent in acest context international. E lucrul cel mai grav pe care Romania il traieste in ultimele decenii”, spunea atunci Armand Gosu, specialist in relatiile romano-ruse.

Citiți și:  Este alertă mondială! Biden dă SEMNALUL: Mobilizează mii de soldați, nave de război și avioane de luptă

Iar Cristian Diaconescu atragea atentia si asupra unui alt aspect: „De la Crimeea pana la Odessa distanta e de cateva sute de kilometri. De la Odessa deja se calculeaza platoul continental al Romaniei. Pe acest platou continental exista sansa de a avea atatea resurse si hidrocarburi incat Romania sa devina independenta energetic, chiar sa exporte unor state dependente 85% de gazul rusesc. Interesul de a ajunge acolo este enorm si poate pastra Romania intr-o zona de dependenta energetica sau, daca acest lucru nu se intampla, poate lasa Romaniei, posibilitatea de a deveni independenta energetic.

Si fostul ministru german de externe, Joschka Fischer, a scris recent despre un scenariu similar.  Vladimir Putin ar putea incerca sa cucereasca portul strategic Mariupol, pentru a crea un pod terestru intre Rusia si Crimeea, ceea ce i-ar permite sa ocupe sudul Ucrainei si sa-si extinda controlul pana in Transnistria, a avertizat Fischer.

Citiți și:  Rusia ar pregăti o operațiune sub acoperire în estul Ucrainei pentru a justifica invadarea țării

Pe de alta parte, cei de la Stratfor prezinta si dificultatile de care s-ar lovi o astfel de ofensiva ruseasca, dincolo de posibila opozitie a NATO. Kremlinul ar avea nevoie de o forta de atac de 40.000-60.000 de soldati care sa inainteze aproape 645 de kilometri si sa capttureze un teritoriu de peste 100.000 kilometri patrati in 3-4 saptamani. Ar fi nevoie de dublul acestei forte pentru a apara respectivul teritoriu. In plus, in regiune locuiesc aproximativ 6 milioane de oameni care ar putea sa nu stea pasivi in fata unei invazii, facand necesare si unitati pentru operatiuni de contra-insurgenta.

61643759

De asemnenea, pozitiile ocupate astfel vor fi greu de aparat, sustin americanii, mai ales impotriva unor forte militare moderne cum sunt cele ale NATO. De asemenea, liniile de comunicatii vor fi extrem de lungi si va fi nevoie ca rusii sa improvizeze poduri peste Nistru, deoarece probabil ucrainenii le vor distruge in calea lor pe cele deja existente. De aceea, expertii Stratfor sustin ca e mai plauzibil ca rusii sa ocupe tot estul Ucrainei pana la Nistru, chiar daca pentru o asemenea operatiune ar fi nevoie de peste un sfert de milion de soldati rusi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.