Scandalul vaccinurilor. ANCHETA la Astra Zeneca

Autoritățile de reglementare belgiene au lansat o investigație la fabrica care produce vaccinul AstraZeneca împotriva coronavirusului în apropiere de Bruxelles, la cererea Comisiei Europene, într-o escaladare a situației care a dus la penuria de vaccinuri în UE, anunță The Guardian.

O primă vizită a oficialilor de la agenția federală belgiană pentru medicamente a fost finalizată miercuri, a declarat ministerul sănătății din Belgia. Probe și înregistrări au fost preluate de la uzină și se preconizează o inspecție suplimentară a instalației în zilele următoare.

Ancheta a fost solicitată de puterea executivă a UE din cauza îndoielilor cu privire la explicația AstraZeneca cu privire la un deficit preconizat în livrările de vaccinuri către UE.

Compania anglo-suedeză a declarat că va putea livra către statele membre UE doar aproximativ 25% din cele 100 de milioane de doze așteptate până la sfârșitul lunii martie, din cauza unei probleme de producție la fabrica belgiană deținută de compania franceză Novasep. Vaccinul ar urma să fie autorizat de agenția europeană pentru medicamente vineri.

În același timp, AstraZeneca a asigurat Downing Street că va putea produce 2 milioane de doze pe săptămână în Marea Britanie, pentru a onora cu succes o comandă totală de 100 de milioane de doze. Vaccinul a fost autorizat de autoritatea de reglementare din Marea Britanie în decembrie.

Comisia a pus sub semnul întrebării explicația companiei pentru deficitul preconizat în livrările către Uniunea Europeană și dorește să știe dacă dozele produse pe teritoriul UE au fost trimise în Regatul Unit în ultimele săptămâni.

La baza anchetei stă și decarația AstraZeneca că nu va suplini deficitul UE cu doze de vaccin produse în Oxford și Staffordshire și ambalate în Wrexham.

Șeful executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, a spus că este obligat contractual să respecte contractul cu guvernul britanic de 100 de milioane de doze mai întâi de la unitățile de producție din Marea Britanie.

„Acordul cu Regatul Unit a fost încheiat în iunie, cu trei luni înainte de cel european”, a spus el într-un interviu, luni.

Miercuri, comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, a respins argumentul companiei, insistând că milioane de doze făcute în Marea Britanie ar trebui acum aduse în UE.

„Respingem logica primului venit, primul servit”, a spus comisarul. „Poate funcționa într-o măcelărie, dar nu în contracte și nu în acordurile noastre de cumpărare.”

Compania, ca răspuns, a insistat că nu a oferit nicio certitudine că va putea livra doze 100 de milioane de doze în primul trimestru al acestui an, dar că a fost de acord să facă cele mai mari eforturi. Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a spus: „Fiecare lanț de aprovizionare a fost dezvoltat cu contribuții și investiții din anumite țări sau organizații internaționale pe baza acordurilor de aprovizionare, inclusiv acordul nostru cu comisia europeană. Deoarece fiecare lanț de aprovizionare a fost creat pentru a satisface nevoile unui acord specific, vaccinul produs din orice lanț de aprovizionare este dedicat țărilor sau regiunilor relevante și folosește producția locală ori de câte ori este posibil.”

O purtătoare de cuvânt a ministerului belgian al sănătății a declarat că inspecția de miercuri la uzina din Seneffe a fost efectuată pentru a „asigura că întârzierea livrării se datorează într-adevăr unei probleme de producție în fabrica belgiană”.

Inspecția a fost „efectuată în deplină transparență și obiectivitate”, a spus purtătorul de cuvânt.

Sursa: stiripesurse.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *