POLITICA

SCANDALOS: Primăriile iau bani de la săraci și plătesc bogaților căldura

h74

Premierul Ludovic Orban a vorbit, miercuri seară, la B1, despre formele de subvenționare pentru căldură și a acuzat că CET-urile cumpără mașini noi și alte foloase cu banii proveniți de la stat.

Invitat în emisiunea Dosar de politician, moderată de Silviu Mănăstire, premierul Ludovic Orban a explicat că există patru forme de subvenționare pentru energia termică.

„Ludovic Orban: Ştiţi câte forme de subvenţionare pentru energia termică există astăzi în România?
Realizator: Câte, de curiozitate?
Ludovic Orban: 4.
Realizator: 4? Adică?

Ludovic Orban: Ajutorul de încălzire, să-i spunem aşa.
Realizator: Care se dă tuturor.
Ludovic Orban: Nu, nu, nu ăsta e singurul ajutor care se dă corect, pentu că se dă în funcţie, către categoriile vulnerabile în funcţie de venitul per cap de familie după anumite baremuri.
Realizator: Aşa e corect să fie.

Ludovic Orban: Dacă venitul e mai mic, se compensează factura într-o sumă mai mare. Astă e singurul mod în care este în realitate folosit pe scară largă. Asta e prima şi care e singura care ar trebui să existe. A doua formă este subvenţia pentru dieferenţă de preţ, aşa se numeşte, gigacaloria costă, să spun, 3000 de lei, populaţia o plăteşte cu 1.800, diferenţa dintre 3000 de lei şi 1.800, 1200 pentru fiecare gigacalorie consumată, se plăteşte de la bugetul local. E făcută de aproape toate consiliile locale.
Realizator: Păi bugetul local înseamnă tot taxe şi impozite.
Ludovic Orban: Taxe şi impozite plătite de cetăţeni, care taxe şi impozite sunt plătite de toţi cetăţenii, nu numai de cetăţenii, ascultaţi-mă, nu numai de cetăţenii care sunt în sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. A treia formă de subvenţionare este un program care e lansat în 2006, care de fapt sunt banii transmişi de la bugetul Ministerului Lucărilor Publice Dezvoltării şi Administraţiei către autorităţile locale pentru achiziţionarea de combustibil în iarnă.Programul 2006-2020, adică se termină în 2020 și mai există o formă – și aici trebuie să recunosc că oamenii au avut foarte multă inventivitate – este taxa pe cogenerare.
Realizator: Ce este asta?

Ludovic Orban: Taxa pe cogenerare o plătiţi și dumneavoastră, o plătește fiecare cetățean român, o plătește fiecare companie…
Realizator: Eu nu plătesc așa ceva, nu-mi aduc aminte.
Ludovic Orban: Ba da, ba da.
Realizator: O plătesc fără să vreau, să înțeleg.
Ludovic Orban: Fără să vreţi, normal. Asta e o taxă al cărui cuantum este stabilit de ANRE, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie. Banii, cuantumul…

Realizator: Din factura de la electricitate.
Ludovic Orban: … aşa, se duce la Transelectrica și Transelectrica duce banii către cei care furnizează energie termică în sistem de cogenerare. Ideea inițială a acestei taxe era aceea de a furniza resurse financiare pentru a investi în modernizarea centralelor pe cogenerare, centrale moderne pe cogenerare, grupurile moderne au randamente mari, de 86-88…
Realizator: Păi și ce s-a modernizat în România de fapt?
Ludovic Orban: Banii ăştia pur şi simplu s-au dus către CET-uri. Sunt CET-uri care își cumpără mașini multe, sunt CET-uri care au echipe de fotbal, sunt CET-uri care au tot felul de cheltuieli care mai de care…”, a explicat premierul Ludovic Orban.

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Ne confruntăm cu CENZURA pe Facebook. Dacă dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.