Scandal TOTAL la vârful PSD! Firea amenință cu război total în partid

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, le-a transmis, marți, într-o ședință, colegilor din filiala PSD București că se va opune ”cu toată fermitatea” revenirii lui Robert Negoiță în PSD și că ”va merge până în pânzele albe” pentru a împiedica întoarcerea primarului sectorului 3 în partid, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate discuțiilor.

Potrivit acestora, Firea nu s-a referit explicit la o eventuală demisie din PSD, însă unii participanți la discuții au interpretat mesajele liderului PSD București drept amenințări cu plecarea din partid.

Fostul primar nu a răspuns întrebărilor G4Media.ro până la ora publicării articolului.

Situația s-a tensionat la vârful PSD după ce în presă au apărut informații referitoare la iminenta revenire a lui Robert Negoiță, invitat public de Marcel Ciolacu la sfârșitul lunii septembrie ”să se întoarcă acasă”.

Presa a scris pe data de 6 ianuarie că Marcel Ciolacu și Robert Negoiță ar fi convenit, în cadrul unei întâlniri la sediul din Kiseleff, ca Partidul București 2020, înființat anul trecut de primarul sectorului 3, în numele căruia a candidat pentru un nou mandat, să fuzioneze cu PSD.

Partidul lui Negoiță a participat la alegerile locale din 27 septembrie în alianţă cu partidul lui Victor Ponta Pro România, sub titulatura Alianţa Pro Bucureşti 2020.

Întrebat dacă țintește funcția de președinte al PSD București, Negoiță a declarat: ”Viața m-a învățat sa nu exclud nimic.”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat pentru G4Media.ro discuțiile cu Negoiță. ”A fost o discuție informală în cadrul organizației. Eu îl doresc pe Robert în partid”, a declarat Ciolacu pentru G4Media.ro. Liderul PSD a precizat însă că Negoiță ar urma să răspundă de filiala sector 3, lider al organizației PSD București.

Temerile susținătorilor lui Firea sunt că prin această mutare, Marcel Ciolacu pregătește de fapt debarcarea fostului primar din funcția de lider al organizației București, considerată principalul rival intern al liderului PSD. Firea a fost aleasă în fruntea filialei București anul trecut, după ce a condus organizația interimar timp de 4 ani cât timp partidul a fost condus de Liviu Dragnea.

Alte voci din partid susțin însă că Negoiță are nevoie de sprijinul partidului și de voturile celor 21 de consilieri PSD din Consiliul General pentru a-și putea promova proiectele imobiliare. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a inițiat în decembrie un proiect de hotărâre pentru anularea PUZ-urilor (Planuri Urbanistice Zonale) din sectoarele 2, 3 și 5.

Ziarul Profit.ro a scris pe larg despre proiectele imobiliare ale familiei Negoiță în Capitală.

Nu ar fi prima mutare făcută de Marcel Ciolacu împotriva Gabrielei Firea. Liderul PSD a propus în decembrie, în pline negocieri pentru funcțiile din Parlament, ca liderii partidului să nu ocupe funcții de conducere în Senat sau Camera Deputaților.

Argumentul lui Ciolacu a fost că vrea să încurajeze tinerii din partid să candideze pentru aceste funcții, dar presa a speculat că principala vizată era tot blocarea Gabrielei Firea, care viza un post de vicepreședinte la Senat.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu n-ar fi acceptat ca alți lideri din partid să aibă funcții de conducere în Parlament din moment ce el însuși nu avea nici o șansă să ocupe din nou funcția de președinte al Camerei iar cea de vicepreședinte a considerat-o sub demnitatea sa de lider al principalului partid de opoziție.

Conflictul Firea – Negoiță s-a acutizat anul trecut, după ce Marcel Ciolacu l-a invitat public să revină în PSD. Primarul sectorului 3 a spus atunci că nu concepe să revină în partid, ”în aceeași organizație cu Firea”.

„Nu puteam să sustin o persoană incompetenta într-o functie”, a mai spus Negoita despre campania electorală în care a criticat-o pe Firea.

A fost o replică adresată fostului primar general, care i-a catalogat pe Robert Negoiţă şi pe fostul lider al PSD Victor Ponta drept „teroriștii politici” și asasini politici” care ar fi vrut să îngroape PSD.

„I-am spus domnului preşedinte (Marcel Ciolacu – n.r.) doar punctul meu de vedere şi a fost de acord cu el, că nu putem negocia cu teroriştii politici, cei care au vrut să îngroape PSD. Trebuie să fie pe drumul lor şi noi să fim pe drumul nostru. Asta este! Mult, puţin, cât aveam, dar este al nostru. Ar fi fost o lipsă de respect faţă de bucureştenii care ne-au votat să ne aliem cu proprii noştri asasini, adică cu domnii Ponta şi Negoiţă. Să fie pe drumul lor, nu avem nimic cu ei, nu ne războim cu ei, dar nici acum să îi invităm cu mari onoruri, eventual, să facem şi o pâine împreună să mâncăm”, declara Firea, în septembrie 2020, la sediul central al PSD, citată de Agerpres.

Rivaliltatea internă între Marcel Ciolacu și Gabriela Firea este amplificată și de rezultatul alegerilor locale și generale. Partidul a obținut un scor bun în cele două șiruri de alegeri sub conducerea lui Ciolacu, fiind clasat pe primul loc. Totuși, nu a putut forma o majoritate parlamentară, ratând astfel guvernarea. Pe de altă parte, Firea a pierdut cursa pentru Primăria Capitalei, însă are cel mai mare număr de voturi directe luate de un lider PSD: peste 250.000.

Sursa: comisarul.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *