Scandal MONSTRU dupa afirmatiile miliardarului Tiriac. Muncitorii romani din Germania AU RABUFNIT!


Sezonierii români care munceau la abatorul de lângă Dortmund devenit focar de coronavirus se declară indignați de afirmațiile miliardarului Ion Țiriac. Ei arată că muncesc foarte mult pentru salariul minim din Germania.

Miliardarul Ion Țiriac a sărit să îl apere pe patronul german al abatorului din apropiere de Dortmund, unde muncitorii români sezonieri care au fost victimele unui focar de coronavirus au acuzat condițiile grele de muncă.

Țiriac au spus că nu se poate vorbi de ”sclavie modernă”, așa cum a scris presa din România și din Germania, pentru că sezonierii români primesc salarii decente de la patronul german.

Replica muncitorilor pentru miliardar
Muncitorii au replicat însă imediat: oamenii au trimis presei fluturași cu 1.200-1.300 de euro net pe lună, dobândiți pentru o medie de 10 ore pe zi de muncă și doar o zi liberă pe săptămână.

Românii susțin că marea majoritate a celor 1.000 de români contaminați cu COVID-19 lucrează ”la minus 4 grade, pentru salariul minim de 9,35 euro pe oră”, scrie libertatea.ro.

‘Ne arată domnul Țiriac un ștat de plată, cu 3.000€ salariu net. Doar că pe statul de plată la punctul 1 este trecut un premiu de 2.300€. Cred că doar 10 din cei 1.000 de muncitori primesc premii”, spune un muncitor român care locuiește la 5 kilometri de cel mai mare abator din Europa, conform sursei citate.

Aflat în landul Renania de Nord-Westfalia, abatorul oferă loc de muncă pentru 6.600 de angajați, foarte mulți dintre ei români.

Focar îngrijorător de coronavirus
Întreprinderea patronată de Clemens Tönnies a devenit un îngrijorător focar de COVID-19. Dintre cei infectați, aproape 1.000 sunt români.

În luna aprilie a acestui an, un alt muncitor român a lucrat 181,5 ore în abator. Adică aproape 8 ore pe zi, șase zile pe săptămână. La finalul lunii a primit 1.238 de euro.

În lunile în care face ore suplimentare, primește mai mult, dar niciodată, spune el, nu a depășit 1.500 de euro, nici când a lucrat 230-240 de ore pe lună.

”Până în septembrie anul trecut se lucra în două schimburi pe secția noastră și eram peste o sută de persoane pe schimb. Intram la 4 dimineața și ieșeam la 3 după-amiază și se făceau 220-230-240 de ore, adică lucram și suplimentar. Obligat”, spune el, lucru valabil și pentru ruda cu care a venit în Germania să lucreze.

Indignare
Când a citit declarația omului de afaceri Ion Țiriac, prieten apropiat cu Clemens Tönnies, românul a fost extrem de indignat.

”Oamenii care ajung să câștige peste 2.000 de euro sunt puțini. Dacă firma noastră are nevoie de un șef de tură, ia pe unul din bandă care știe și germană și îi dă ceva în plus la salariu.

Poate ajunge la 2.000 – 2.200, dar aceste sporuri sunt impozitate diferit. Pot fi cu salarii și mai mari, cei care coordonează mai multe secții, dar în acest post sunt două persoane la 1.200 de muncitori”, a povestit bărbatul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *