SCANDAL la Târgu Ocna: Legionarul Valeriu Gafencu, cetăţean de onoare al oraşului

După ce, în urmă cu patru ani, legionarul Valeriu Gafencu a devenit cetăţean de onoare post-mortem al oraşului Târgu Ocna, Institutul pentru Studierea Holocaustului a cerut, în 2012, să i se retragă titlul. În şedinţa Consiliului Local de joi, aleşii au votat ca fostul lider legionar să rămână cetăţean de onoare, arată un comunicat al Institutului, remis redacţiei.

Consultaţi hotărârile Consiliului Local Târgu Ocna, ataşate în partea stângă a textului.

Promovarea ca simbol de către o instituÅ£ie publică a unei persoane care a fost membru activ în Mişcarea Legionară, grupare politică de extremă dreaptă, reprezintă o gravă abatere de la normele şi valorile democraÅ£iei la care România a aderat odată cu integrarea la NATO şi UE”, precizează reprezentanÅ£ii Institutului „Elie Wiesel” în comunicat.

De asemenea, Institutul apreciază că este „surprinzător” că aleşii locali „apreciază şi promovează ca model o persoană activă a extremei drepte româneşti, care a produs dezordine, devastări, haos economic şi crime împotriva populaÅ£iei civile”, precum şi faptul că un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a susÅ£inut, în şedinÅ£a de joi, păstrarea titlului lui Gafencu.

Un întreg scandal a izbucnit la Primăria din Târgu Ocna, care va atinge apogeul în şedinÅ£a Consiliului Local de joi, din cauza unui punct de pe ordinea de zi care vizează retragerea titlului de cetăţean de onoare acordat post-mortem lui Valeriu Gafencu”, a titrat, joi, publicaÅ£ia locală Ziarul de Bacău.

Citiți și:  România vs Ungaria: „Câţiva tipi bruneţi, toţi fără mască, chiuiau şi dansau chiar sub ochii înţelegători ai poliţaiului”

În 10 februarie 2009, la propunerea asociaÅ£iei „Prezent”, care se revendică de la Mişcarea Legionară, Primăria Târgu Ocna i-a conferit, post-mortem, lui Valeiu Gafencu, titlul de cetăţean de onoare al oraşului.

În noiembrie 2012, Institutul pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” a cerut retragerea titlului, întrucât „decizia Consiliului Local Târgu Ocna este incompatibilă cu normele democratice şi prevederile legale”. De asemenea, reprezentanÅ£ii Institutului Wiesel au explicat că acÅ£iunile de inspiraÅ£ie legionară reprezintă ameninţări la siguranÅ£a naÅ£ională şi  reprezintă încălcarea Legii 107/2006 privind interzicerea organizaÅ£iilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

AsociaÅ£ia Prezent a fost creată în 2005 de un grup de „tineri (inte­lectuali, studenÅ£i sau muncitori), cât şi vârstnici (foşti detinuÅ£i politici) din Bucureşti, Cluj, Braşov, Caraş Severin, Prahova şi din străinătate (Europa sau America de Nord). Cu toÅ£ii împărtăşim credinÅ£a cea dreaptă în Dumnezeu şi iubirea firească pentru neamul românesc, ai cărui fii suntem, călăuzindu-ne în veac spre Å£elul final al Învieii pe linia Căpitanului, Corneliu Zelea Codreanu, şi Comandantului, Horia Sima”, se arată pe site-ul asociaÅ£iei. ReprezentanÅ£ii organizaÅ£iei susÅ£in că urmează „linia de destin românesc, credinţă şi tradiÅ£ie strămoşească a Mişcării Legionare”.

Cine a fost Valeriu Gafencu

Citiți și:  România vs Ungaria: „Câţiva tipi bruneţi, toţi fără mască, chiuiau şi dansau chiar sub ochii înţelegători ai poliţaiului”

Valeriu Gafencu a fost şef al Frăţiilor de Cruce (FDC) din Iaşi şi a participat activ la Rebeliunea Legionară, notează Institutul în comunicat. Între altele, conform documentelor, la 21 ianuarie 1941, la Liceul de Băieţi ”Mihail Kogălniceanu” a suspendat cursurile şi a vorbit liceenilor despre FDC şi despre faptul că “elevii sunt un explozibil mai puternic decât dinamita, că sunt elita şi conducătorii de mâine a ţării şi că avem duşmani înlăuntru pe iudeo-masoni, iar în afară pe ruşi care ocupă mereu câte un ostrov din Delta Dunării”.

În mai 1941, Gafencu a fost condamnat la trei luni închisoare pentru participare la Rebeliunea Legionră.

În decembrie 1941, a fost condamnat la 25 de ani muncă silnică pentru „crima de constituire de asociaţiune şi activitate legionară potrivnică ordinei existente în Stat prevăzută şi penalizată art. 5 şi 7 al. I din Decretul Lege nr. 236/1941”.

Valeriu Gafencu a fost închis la Târgu Ocna, unde a şi murit în februarie 1952.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile