fbpx
ECONOMIC

SCANDAL DE ULTIMĂ ORĂ IN INVAȚĂMÂNT. OUG pentru majorarea salariilor profesorilor, neconstituțională!

greva educatie inghetare an scolar revendicari profesori 18838579

Guvernanții au încercat să pună capăt nemulțumirilor cadrelor didactice care fac grevă și astfel să încheie criza din educație, care durează deja de aproape două săptămâni. Greva generală în învățământul preuniversitar a fost declanșată încă din 22 mai.

Astfel că s-a adoptat o ordonanță de urgență care ar trebui să detensioneze situaţia din sistemul de învăţământ. OUG prin care vor fi crescute salariile angajaților din Educație.

Doar că, potrivit stiripesurse.ro, Consiliul Legislativ a acordat aviz negativ de legalitate Ordonanței de Urgență, forul constatând că actul normativ este neconstituțional.

Consiliul Legislativ, al cărui aviz este obligatoriu înainte de aprobarea oricărui act normativ, arată că OUG prin care Guvernul Ciucă încearcă să majoreze salariile profesorilor încalcă principiul neretroactivității, pentru că prevede în anexă creșteri salariale pentru anul 2022, conform aceleiași surse.

Ciucă: Suntem datori să asigurăm viitorul copiilor noștri
La începutul ședinței de Guvern de joi, 1 iunie, ce a precedat o nouă rundă de negocieri cu sindicaliștii din Educație, Nicolae Ciucă a declarat că „educația nu este doar un drept constituțional, educația este singura cale prin care copiii noștri pot să evolueze în viață, într-o societate care, cu adevărat, recunoaște rolul învățării. Eu sunt convins că, fără școală, evoluția nu poate fi posibilă”.

„Sunt convins că astăzi, autorități, părinți, dascăli, suntem datori ca, îndeosebi de ziua lor, de Ziua Copilului, să facem în așa fel încât să le recunoaștem dreptul la educație și să facem în așa fel încât să beneficieze de tot ceea ce înseamnă dreptul la școală.

Am convingerea că, în urma acestor aproape 2 săptămâni în care ne-am întâlnit cu liderii de sindicat, cu reprezentanții părinților, cu reprezentanții copiilor, am înțeles cu toții că avem nevoie să recunoaștem rolul esențial al educației și cred că ceea ce este cel mai important este să recunoaștem că suntem datori să asigurăm viitorul copiilor noștri. De aceea, am exprimat și exprimăm în continuare, disponibilitatea și deschiderea pentru dialog, pentru că, doar prin dialog, putem să găsim soluții pentru toate aceste probleme cu care ne confruntăm astăzi”, a mai spus Ciucă.

Premierul Ciucă: OUG de astăzi schimbă radical modul de salarizare în educație
„Ordonanța de urgență de astăzi schimbă radical modul de salarizare în educație, pentru că am considerat că este necesar ca noi toți să înțelegem rolul și menirea pe care le au atât dascălii, cât și întreg sistemul, pe întreg lanțul, de la autorități la instituțiile de educație, în identificarea soluțiilor și asigurarea unui sistem educațional așa cum ni-l dorim noi toți. Practic, majorările salariale de care vor beneficia toți cei care își desfășoară activitatea în sistemul de educație beneficiază astăzi de garanția coaliției de guvernare. (…)

Întregul personal din sistemul de educație, aproximativ 330.000 de oameni, care, trebuie să recunoaștem, au zilnic grijă de copiii noștri, vor beneficia de o nouă grilă de salarizare, vor fi primii beneficiari ai noii grile de salarizare. Din perspectiva noastră, este garanția încrederii că discutăm despre un proces ireversibil, care va fi consolidat prin dialog cu întreg mediul asociativ, care va fi consolidat prin măsurile care vor fi luate la nivelul Ministerului Educației și la nivelul Guvernului, astfel încât să asigure derularea întregului proces de reformă din Educație.

Apreciem că este momentul să recunoaștem că astăzi România nu-și mai poate permite să țină dascălii și elevii departe de școală. Sunt momente foarte importante pentru copiii din clasa a VIII-a, sunt momente importante pentru tinerii care finalizează liceul și trebuie să intre în examenul de bacalaureat”, a mai spus Ciucă în startul ședinței de Guvern de joi, 1 iunie.

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.