“Sangele artificial”, o inventie romaneasca

O echipă de cercetători români a inventat sângele artificial. Testele realizate pe reţeta de sânge făcută de specialiştii de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj sunt încurajatoare, informează Antena 3. Proiectul de cercetare a început în 2007. Invenţia românilor ar putea salva milioane de vieţi.

Sângele artificial conţine hemeritirina, o proteină extrasă din viermi marini, care poate transporta oxigenul. Substanţa a fost creată de cercetătorii români pentru a fi utilizată în special în cadrul urgenţelor, în cazul în care spitalele s-ar confrunta cu o criză de sânge.

Profesorul chimist Radu Silaghi, cel care a creat această substanţă, este convins că, în câţiva ani, după obţinerea tuturor autorizaţiilor necesare, substanţa va putea fi folosită în spitale.

Citiți și:  Cîţu anunță prăpădul în România: „Totul se prăbușește”

Conform Radio France Internaţional, sângele artificial a fost testat deja pe şoareci, iar oamenii de ştiinţă clujeni spun că rezultatele sunt încurajatoare.

Sângele artificial are aplicaţii în chirurgie, pentru că în timpul operaţiilor se pierde foarte mult sânge, dar şi în cazul unor accidente, când este nevoie de o cantitate mare de sânge într-un un timp scurt. Cercetătorii au mers până la ideea de a crea sânge artificial instant, sub formă de praf, care nu trebuie depozitat în frigider. Acest sânge sub formă de praf poate fi lăsat la temperatura camerei, probabil pe termen nelimitat, mai spun cercetătorii. Soldaţii în Afganistan, de exemplu, ar putea avea în raniţă pungi cu sânge praf în care, în caz de nevoie, adaugi apă şi obţii sânge lichid. Sursa: FrontPress.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Citiți și:  Putin a pus ochii pe România! Mesaj DUR de la Kremlin: Ne-au înşelat grosolan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.