“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
ECONOMIC

Salariul minim pe economie creste de la 1 mai 2016. Obligatiile si pasii de urmat

bani-lei-publimedia-shutterstock

Salariul minim brut pe economie va creste de la de la 1.050 de lei pe luna la 1.250 de lei, incepand de duminica, 1 mai 2016. Majorarea salariului minim brut cu 19%, care va intra in vigoare de la sfarsitul acestei saptamani, trebuie inregistrata, de catre angajatori, in sistemul electronic REVISAL. StartupCafe.ro va prezinta procedurile pe care patronii trebuie sa le indeplineasca pentru a se conforma obligatiilor care vin odata cu Pastele si cu Ziua Muncii 2016.

Potrivit unei hotarari de guvern adoptate pe 30 decembrie 2015, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majora la 1.250 lei incepand cu 1 mai 2016, pentru un program complet de lucru de 8 ore pe zi.

Astfel, salariul minim net al unui salariat care nu are persoane in intretinere va creste de la 785 de lei la 925 de lei.

Majorarea salariului minim pe economie pune presiune in primul rand pe mediul privat, in conditiile in care marea majoritate a bugetarilor castiga  remuneratii mai mari de 1.250 de lei brut.

Astfel, conform Guvernului datelor de la nivelul lunii decembrie 2015, dintr-un total de aproximativ 1.131.600 salariati platiti cu salariul minim pe economie, doar 39.322 erau angajati in sectorul bugetar, restul de 1.092.364 lucrand in  sectorul concurential.

Costurile pentru patroni

La un salariu minim brut pe economie de 1.250 de lei, un patron trebuie sa cheltuiasca, de fapt, aproximativ 1.538 de lei, incluzand contributiile sociale pe partea angajatorului, din Codul fiscal, conform calculelor efectuate pe calculatorsalariu.ro.

La salariul minim brut actual, de 1.050 de lei, costurile totale pentru angajator sunt de 1.292 de lei. Asadar, o crestere de costuri de aproape 250 de lei la fiecare salariat angajat pe salariul minim.

Patronii care isi platesc angajatii cu salarii sub remuneratia minima risca amenzi contraventionale de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de munca in neregula.

Si dupa aceasta majorare, salariul minim din Romania ramane penultimul ca valoare in Uniunea Europeana, cel mai scazut fiind in Bulgaria.

In schimb, statul ar putea castiga pe seama contributiilor la pensie si la sanatate si a impozitelor pe venit din zona privata, precum si pe seama amenzilor de circulatie, avand in vedere ca 1 punct-amenda inseamna 10% din salariul minim brut pe economie.

Procedura pentru majorarea salariului minim brut

Modificarea salariilor angajatilor, in vederea actualizarii in cazul remuneratiilor minime brute, trebuie inregistrata in sistemul electronic REVISAL – o aplicatie informatica pentru inregistrarea informatii privind raporturile de munca intr-o baza de date proprie angajatorilor si transmiterea catre baza de date nationala de Inspectia Muncii. Actualizarea salariului minim se poate face online, fie prin sisteul pus la dispozitie de Inspectia Muncii, fie prin program proprii.

Actualizarea salariului minim se poate face prin act aditional la fiecare contarct individual de munca sau printr-o decizie colectiva emisa de angajator. Specialistii consultati de StartupCafe recomanda prima varianta, a actelor aditionale

De asemenea, exista companii care inregistreaza aceasta modificare in REVISAL fara a avea intocmita o documentatie dedicata modificarii in sine, a declarat pentru StartupCafe.ro, Maria Cojocaru, payroll manager la compania de consultanta Accace Romania.

Aceasta abordare este justificata de prevederile Codul muncii, art. 17 alin. 3 lit. k si alin. 5, in care se precizeaza ca “orice modificare” a salariului de baza “impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege”.

Abordarea se bazeaza pe faptul ca salariul minim brut pe tara garantat in plata, este stabilit prin hotarare de guvern, astfel ca modificarea nu trebuie sa fie documentata prin acte aditionale sau decizia colectiva, spune Cojocaru.

Practica Inspectoratelor de Munca nu este, insa, una unitara la nivel national, ai avertizeaza ea.

Au existat cazuri in care abordarile de mai sus nu au fost considerate valide de catre Inspectorii de Munca si au atras dupa sine diverse masuri corective.

Astfel, pentru o abordare preventiva recomandarea Accace este ca pentru aplicarea acestei prevederi legislative companiile sa intocmeasca acte aditionale pentru fiecare salariat in parte si sa il inregistreze in REVISAL cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare” – subliniaza Cojocaru.

Angajatorul, prin intermediul unui angajat desemnat prin decizie scrisa a acestuia in acest sens (cu atributii de personal si resurse umane), face actualizarea salariului in REVISAL.

Patronii pot apela si la serviciile de completare si transmitere a registrului angajatilor oferite de firme specializate in payroll.

Patronilor le revine, insa, obligatia de a informa in scris Inspectoratu Teritorial de Munca privind incheierea contractului cu prestatorul payroll.

Informarea catre ITM trebie facuta in termen de trei zile lucratoare de la data incheierii contractului.

Reamintim ca, potrivit Hotararii de Guvern 500/2011, toti angaatorii au obligatia sa infiinteze un registru general de evidenta a salariatilor.
Acest registru trebuie transmis la inspectoratul teritorial de munca de care apartine angajatorul.

Documentul cuprinde:

  • elementele de identificare ale tuturor salariatilor,
  • data angajarii,
  • functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative,
  • tipul contractului individual de munca,
  • salariul,
  • sporurile si cuantumul acestora,
  • perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca,
  • perioada detasarii,
  • data incetarii contractului individual de munca.

Angajatorul pastreaza la sediul sau social registrul general de evidenta a salariatilor si trebuie sa-l puna la dispozitia inspectorului de munca sau oricarei alte autoritati care il solicita.

Patronii care se abat de la aceste obligatii risca amenzi contraventionale intre 5.000 si 8.000 de lei. (sursa: startupcafe)

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.