Sabina Elena, eleva cu “bentita tricolora”, in costum popular la scoala de Ziua Romaniei

Eeleva Sabina Elena din Covasna, care a fost ameninţată cu moartea în primăvara acestui an pentru că a purtat la şcoală o bentiţă tricoloră cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni, nu s-a lăsat intimidată şi a venit la şcoală în preajma Zilei Naţionale a României îmbrăcată în haine populare şi cu un papion în culorile roşu, galbemn şi albastru.

Tânăra a decis ca împreună cu alţi colegi să vină cu tricolorul la şcoală, în preajma zilei de 1 decembrie. Eleva a dorit în plus să-şi afişeze ataşamentul faţă de tradiţiile româneşti îmbrăcând simbolic un costum naţional cu brâu tricolor.

Anul trecut, elevii de la secţia română de la Liceul ”Korosi Csoma Sandor”, Covasna, unde învaţă şi Sabina Elena, au fost intimidaţi de conducerea instituţiei de învăţământ când au cerut să marcheze Ziua Naţională prin intonarea imnului de stat în curtea şcolii.

În luna octombrie, fosta dirigintă a Sabinei a fost amendată cu 400 de lei de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru că i-a solicitat fetei să nu mai poarte bentiţa tricoloră. Aceeaşi sancţiune a fost aplicată şi directorului şcolii, pentru că “a săvârşit prin comportamentul său pasiv, respectiv neadecvat, o faptă de discriminare, constând în tratamentul injust la care a fost supusă petenta”.

Cazul Sabinei este unul concludent pentru discriminarea la care sunt supuşi copiii şi adolescenţii români din aşa-zisul “Ţinut Secuiesc”. Mai mult, după mediatizarea abuzurilor, în primăvara acestui an au avut loc în mai multe localităţi din România manifestaţii de susţinere a elevei devenite celebră datorită “bentiţei tricolore”.

După ce a devenit cunoscută, a continuat să militeze pentru valorile românismului, folosindu-se de notorietatea câştigată. Aceasta s-a implicat activ în campania “Aducem Basarabia acasă”, o iniţiativă legislativă care are ca scop final unirea Republicii Moldova cu România. Campania unionistă este iniţiată de peste 30 de ONG-uri din cadrul Platformei Civice Acţiunea 2012. Sursa: FrontPress.ro

Liceul-Korosi-Csoma-Sandor-Covasna

29 noiembrie 2012, Liceul ”Korosi Csoma Sandor”, Covasna. Elevii de la secţia română cântă imnul naţional

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Un cometariu

  1. Ceea ce nu inteleg este motivul pentru care ii dati identitatea incompleta : orice om are si un nume de familie, nu doar prenume ! In cazul ei, daca am retinut bine din alte surse, numele de familie este MURUIANU .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.