S-a DECIS: Intră TOTI în carantină! Alexandru Rafila a explicat motivul izolării

Cetățenii nevaccinați care se întorc acasă sunt nevoiți să stea în carantină o perioadă, chiar dacă nu sunt infectați cu Sars-Cov-2. Această măsură a stârnit o serie de reacții adverse printre oameni, dar Alexandru Rafila a oferit o explicație pentru a-I lămuri pe români.

Ministrul Sănății, Alexandru Rafila, a explicat de ce oamenii nevaccinați, care ajung în țara noastră, sunt nevoiți să rămână în carantină câteva zile, chiar dacă nu sunt infectați cu Sars-Cov-2 în ultima jumătate de an.

„Testul PCR este mai puțin concludent la persoanele fără nicio protecție dacă e făcut în perioada asimptomatică”, a explicat Alexandru Rafila.

Testul PCR, eficacitate scăzută în perioadele asimptomatice
Conform experților medicali, testul PCR este mai puțin eficient la persoanele nevaccinate, dacă este realizat într-o perioadă asimptomatică. În schimb, verificarea devine concludentă dacă persoana respectivă este imunizată fie prin vaccin sau prin anticorpilor dobândiți natural, după îmbolnăvire.

„O persoană total neprotejată are cel mai mare risc de a se infecta”
De asemenea, Alexandru Rafila a explicat că protecția imunitară a oamenilor vaccinații și a bolnavilor tratați reinfectați, îi transporfă în persoane mai puțin contagioase. Așa ceva nu se întâmplă, însă, și cu persoanelor total neprotejate.

„Diferența dintre o persoană vaccinată sau care a avut COVID-19 în ultimele 6 luni și o persoană care nu s-a aflat în niciuna dintre cele două situații, constă din lipsa totală a protecției față de infecție la cea din urmă. O persoană total neprotejată are cel mai mare risc de a se infecta. Efectuarea testului PCR în perioada asimptomatică în cazul acestor persoane este mai puțin concludentă, deoarece în zilele care urmează testării, acea persoană poate să dezvolte simptomatogie specifică COVID-19.

La persoanele cu un anumit grad de protecție, conferită de vaccin sau de trecerea prin boală, posibilitatea îmbolnăvirii este mult redusă, iar ca un rezultat negativ la testarea PCR este mult mai concludent. Chiar și în cazurile rare în care și vaccinații și foștii bolnavi se infectează cu o nouă tulpină, protecția pe care o au deja, face ca organismul lor să se apere eficient și contagiozitatea lor să fie redusă, ceea ce nu se întâmplă în cazul persoanelor total neprotejate”, a transmis Ministerul Sănătății, duminică, potrivit unei informări de presă.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *