S-a adeverit cel mai negru scenariu. Lovitură imensă pentru cei cu centrale termice în apartament

Guvernul a adoptat la finalul anului trecut o Ordonanță de Urgență prin care a introdus o taxă de 2% pentru toate firmele din sectorul energiei şi gazelor, plafonând totodată prețul la gazele produse în România. Iată însă că prinde contur cel mai negru scenariu înaintat de critici.

Mai exact, contestatarii măsurii susţineau că Ordonanţa de Urgenţă va afecta firmele româneşti care extrag şi vând gaze, Petrom şi Romgaz, în vreme ce vor fi avantajate tocmai companiile ruseşti. Iar scenariul acesta pare să se adeverească.

WIEE România, una dintre cele două firme agreate de gigantul rus Gazprom pentru a vinde gazele ruseşti în România, şi-a notificat deja clienţii din România că, de la începutul acestui an, a majorat preţul de vânzare a gazelor naturale cu 2%, notează Economica.net, citând o sursă sub protecţia anonimatului.

Practic, compania care vinde gazele ruşilor a transferat direct către consumatori taxa de 2% cerută de guvern. Aşadar, singurele care ies în pierdere sunt companiile româneşti, Petrom şi Romgaz, în urma plafonării preţurilor pentru tot gazul produs în România, la 68 de lei/MWh, mult sub preţul de import şi sub preţul de acum al pieţei.

Majorarea preţurilor de către compania WIEE România va afecta atât consumatorii casnici cât şi pe cei comerciali. Astfel, guvernul a aplicat o lovitură extrem de dură companiilor Petrom şi Romgaz, argumentând decizia prin protejarea consumatorului final faţă de creşterea preţurilor. Iată însă că şi consumatorii finali vor avea de suferit, ieftinirea generală preconizată fiind diluată de creşterile impuse de WIEE.

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *