Rusii trimit o unda de SOC in toata Europa: “Vom reacţiona într-un mod dur, dar proporţional”

Avertisment dur al Rusiei către UE. În relaţia cu Uniunea Europeană nu va exista joc la o singură poartă. Această declarație a fost făcută de ministrul rus de externe Serghei Lavrov. El a susținut că se va reacționa în continuare „la orice fel de provocări sau paşi neprietenoşi. Vom reacţiona – într-un mod dur, dar proporţional, a punctat oficialul rus.

În relaţia Rusiei cu Uniunea Europeană nu va exista joc la o singură poartă, a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

“Nu o dată am spus că relaţiile noastre cu UE s-au redus la minimum”, a spus acesta. El a făcut o serie de declarații într-un amplu interviu apărut în ediţia de luni a săptămânalului “Argumentî i Faktî”. Din acest interviu, TASS a publicat mai multe fragmente. Serghei Lavrov a acuzat Bruxellesul că a distrus în 2014, “cu propriile mâini, arhitectura de cooperare creată timp de două decenii, la presiunea SUA”.

Relaţiile dintre Rusia şi UE, pe de o parte, şi dintre Rusia şi SUA, pe de alta, s-au deteriorat ca urmare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Moscova, care a încălcat astfel practic Actul Final de la Helsinki din 1975, ale cărui principii fundamentale stau la baza arhitecturii europene de securitate, între care inviolabilitatea graniţelor şi integritatea teritorială a statelor, potrivit observatorilor.

Linia politică a UE de descurajare a Rusiei se amplifică
Moscova respinge ideea de “rapt teritorial” şi pretinde că Crimeea s-a alipit în mod legal la Rusia în urma unui referendum la care majoritatea populaţiei din peninsulă – peste 90% – şi-ar fi exprimat dorinţa în acest sens.

În ceea ce priveşte deteriorarea relaţiilor cu UE, “nu a fost alegerea noastră”, afirmă Lavrov, citat de Agerpres.

“Mai mult, am încercat întotdeauna în mod constant să propunem Uniunii Europene o cooperare reciproc avantajoasă în domeniile intereselor convergente. Din păcate, multe dintre acestea au fost pur şi simplu lăsate în sertar de birocraţia europeană”, a spus el.

“Linia politică a UE de descurajare a Rusiei se amplifică. Continuă o ingerinţă deschisă în afacerile interne ale ţării noastre, ca de exemplu în cazul lui Aleksei Navalnîi. Sunt extinse sancţiunile unilaterale împotriva unor cetăţeni şi entităţi juridice ruse. Se înmulţesc acuzaţiile nefondate la adresa noastră”, a declarat Lavrov în interviul pentru “Argumentî i Faktî”, postat integral pe site-ul oficial al Ministerului de Externe rus.

Nu puteţi speria Rusia cu sancţiuni şi ameninţări
“Ultima ‘noutate’ este promovarea de către UE a unei noi triade de principii în relaţiile cu Rusia, primele două vizând ‘riposta’ şi ‘descurajarea’, iar al treilea – ‘interacţiunea’ -, care se limitează exclusiv la subiecte de interes pentru UE”, a afirmat ministrul rus de externe.

“Colegii noştri europeni ar trebui să înţeleagă faptul că nu va exista un joc la o singură poartă. Nu puteţi speria Rusia cu sancţiuni şi ameninţări”, a spus Lavrov, avertizând de asemenea că “vom continua să răspundem la orice provocări sau paşi neprietenoşi – dacă va fi necesar – într-un mod dur, dar proporţional”.

“În acelaşi timp, aş dori să subliniez că rămânem interesaţi într-o colaborare cu Uniunea Europeană şi cu ţările sale membre într-un spirit de pragmatism şi respect reciproc, cu respectarea totodată a normelor general recunoscute ale dreptului internaţional”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse.

Detalii despre amplificarea tensiuniunilor la frontiera dintre Rusia şi Ucraina
Referitor la amplificarea recentă a tensiunii la frontiera dintre Rusia şi Ucraina, Lavrov a spus: “Kievul, cu sprijinul ţărilor occidentale, a încercat să prezinte nişte manevre ruse drept recrudescenţă a tensiunilor”.

În acest context, ministrul rus a repetat deja cunoscuta explicaţie a Moscovei în legătură cu mobilizarea trupelor ruseşti în martie-aprilie la frontiera cu Ucraina, potrivit căreia ar fi fost vorba de manevre ‘obişnuite’, care de obicei au loc în fiecare an, la sfârşitul iernii, pentru a constata nivelul de pregătire a armatei ruse.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!