fbpx
GENERAL

Rușii și-au făcut un mini NATO în Africa

Nigerul, Burkina Faso și Mali au semnat o cartă care înființează Alianța Statelor Sahel (AES) pentru a crea o arhitectură de apărare colectivă, a declarat președintele interimar al Mali, Assimi Goita, pe contul său X (fostul Twitter).

Documentul a fost semnat de șefii din Niger, Burkina Faso și Mali. De asemenea, oferă un mecanism de „asistență reciprocă în beneficiul poporului nostru”, a spus Goita.

Decizia de a crea AEU a fost luată pe fundalul negocierilor dintre delegația Ministerului Apărării rus și reprezentanții Mali, Burkina Faso și Niger. La începutul lunii septembrie, o delegație rusă, condusă de ministrul adjunct al apărării Yunus-Bek Yevkurov, a vizitat Burkina Faso. În cadrul negocierilor cu șeful statului, Ibrahim Traore, a fost discutată cooperarea militaro-tehnică , inclusiv pregătirea armatei Burkina Faso, inclusiv a piloților, în Rusia.
Pe 16 septembrie, Evkurov a purtat negocieri închise cu președintele Mali Assimi Goita și ministrul Apărării din Niger, Salifa Modi, a informat televiziunea maliană .

Comandantul batalionului special, Goita, a organizat o lovitură de stat în Mali în 2020, iar fostul căpitan de armată Ibrahim Traore a făcut același lucru în Burkina Faso în 2022. Cea mai recentă lovitură de stat cronologică a avut loc în Niger; în iulie, ca urmare a înlăturării de la putere a președintelui Mohamed Bazoum, comandantul gărzii prezidențiale, Aburahman Chiani, a devenit șef de stat.

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.