Rusia a trimis trupe in Trasnistria?

transnistria01

Trupe armate rusesti au efectuat exercitii militare in Transnistria, regiune separatista pro-rusa din Republica Moldova, a anuntat vineri un purtator de cuvant al armatei ruse, in conditiile in care aceasta fosta republica sovietica se teme de o repetare a scenariului ucrainean pe teritoriul sau, scrie AFP.

Purtatorul de cuvant al districtului militar Vest, colonelul Oleg Kotsetkov, a precizat ca aceste manevre au avut ca scop exersarea in eventualitatea unui atac inamic. In scenariul elaborat pentru aceste exercitii, “una dintre principalele sarcini ale soldatilor pentru mentinerea pacii a fost asigurarea apararii civililor care traiesc in zonele de lupta“, a explicat acesta, citat de agentia Interfax.

 

Aceste exercitii au fost efectuate in conditiile in care presedintele moldovean Nicolae Timofti si-a exprimat marti ingrijorarea legata de repetarea scenariului din Crimeea in tara sa si a anuntat ca purtatorul de cuvant al parlamentului din Transnistria a solicitat Moscovei alipirea regiunii de Rusia. Regiunea Transnistria a adoptat o politica secesionista, cu sustinerea Moscovei, si si-a proclamat independenta la capatul unui razboi din 1992, dar independenta sa nu a fost recunoscuta de nicio tara.

Rusia mentine de atunci soldati in regiune, in ciuda unui angajament de a-i retrage, asumat in 1999.

Sursa: Hotnews

 

 Si totusi se pare ca trimite si trupe catre Tiraspol

Rusia îşi sporeşte în continuare prezenţa militară în Crimeea, amplasând noi unităţi şi subdiviziuni în zonă. Despre asta anunţă directorul Centrului de investigaţii politico-militare, Dmitri Timciuk, pe pagina sa de Facebook, relateză portalul censor.net.ua.

În acest moment, la baza Flotei de la Marea Neagră a Federaţiei Ruse din Novorossiysk sunt mobilizate subdiviziuni ale brigadei a 18-a de infanterie motorizată, a armatei ruse (locul de dislocare permanent – districtul militar din Sud, Cecenia). De strămutare în Crimeea se pregăteşte personalul brigăzii şi 120 de unităţi de echipament militar, precum şi un lansator de rachete de tip “Grindina” (Град)”, anunţă Timciuk.

 Expertul declară că, în paralel, Rusia mută unităţi ale forţelor speciale pe teritoriul Transnistriei. În ultimele zile, acolo au ajuns 700 de militari ai forţelor speciale ruse.

Sursa: independent.md via Rumania Military

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *